NAKON OPTUŽBI

Nema sistemskih problema u penzionisanju policajaca

Policajac Ismet Žunić je 1. jula prošle godine podnio zahtjev i još nije dobio rješenje, kazao Velagić

Zavod PIO: Nema zahtjeva

M.R.S.

12.6.2019

Policajcima s teritorija FBiH se ne daje rješenje o penzionisanju jednostavno zato što još niko nije podnio takav zahtjev, izuzev u nekoliko slučajeva, i nema nikakvih sistemskih problema kada je riječ o umirovljenju policijskih službenika.

Kazao je ovo za „Avaz“ Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO, nakon optužbi iz Sindikata policije Tuzlanskog kantona da postoji slučaj da policajac skoro godinu dana na penzionisanje.

- Policajac Ismet Žunić je 1. jula prošle godine podnio zahtjev i još nije dobio rješenje. Znači, skoro godinu je bez ikakvih primanja. Ima ih sigurno još. Nijedan policijski službenik nije uveden u to pravo. Problem je što nije donesen program obračuna penzije policijskih službenika – kazao je Dževad Velagić, predsjednik Sindikata policije TK, te dodao da će, kao predsjednik Skupštine Saveza sindikata policije i zaposlenih u sedam MUP-ova u FBiH tražiti da se krene u pripremu protesta pred zgradom Zavoda PIO.

Krnjić je provjerio ovaj slučaj te je kazao da Žunić treba donijeti još neki dokument i da će do kraja sedmice dobiti rješenje. Dodao je da je ovaj policajac dugo čekao jer je bilo određenih problema s njegovom dokumentacijom, ali nikako nije riječ o sistemskom problemu, već individualnom.

Kontaktirali smo i nekoliko drugih policijskih sindikata, u kojim su nam rekli da nemaju policajaca koji su tražili penzionisanje, ali i da problema s tim ne bi trebalo biti jer je, nakon donošenja novog Zakona o radu s kojim je usklađen Zakon o policijskim službenicima, penzionisan direktor FUP-a Dragan Lukač, pa nema razloga da ne bude i neki drugi.

To nam je kazao i Krnjić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.