SKANDAL

Dodik odbio oproštajni sastanak s ambasadoricom Njemačke

Izvrijeđao je u pismu

N. Če. / Avaz.ba

12.6.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbio je primiti odlazeću ambasadoricu Njemačke u BiH Kristijane Homan (Christiane Hohmann), koja mu je uputila pismo sa zahtjevom za oproštajni prijem, potvrđeno je za "Avaz" u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

  U pismu je Dodik kao razlog zbog čega se ne želi susresti s ambasadoricom Homan naveo "nezadovoljstvo njenim radom u toku mandata".

- Imajući u vidu da Vas, kao predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH, nisam ni primio u nastupnu posjetu, obavještavam Vas da ne mogu udovoljiti Vašem zahtjevu za oproštajnim susretom -  napisao je Dodik ambasadorici Homan.

Dalje je naveo da smatra da su njeni javni istupi i diplomatske aktivnosti tokom boravka u Sarajevu bili "politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjereni", a obećao je o tome obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke.

- Osim toga, kao ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same Bosne i Hercegovine i njenog Ustavom predviđenog uređenja. Kao predstavnik zemlje, koja na ovim prostorima nosi teško historijsko breme, očekivano je bilo da pokažete više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u Vašem radu - napisao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Na kraju pisma, Dodik je naveo da žali što ona nije bila adekvatan predstavnik Savezne Republike Njemačke, zemlje koja čini napore da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana.

Kristijane Homan Bosnu i Hercegovinu napušta u julu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.