SAOPĆENJE

Ružica Jukić odgovorila Murizu Memiću: Neću više imati razumijevanja za Vašu tragediju, podnijet ću krivičnu prijavu

Ružica Jukić. Arhiv

Avaz.ba

13.6.2019

Povodom javnog obraćanja Muriza Memića, oglasila se Ružica Jukić, dopredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV). 

"Otkrila" je javnosti da je s Murizom Memićem na sastanku podijelila svoj doručak, odnosno "mezu", ističući kako je primorana podnijeti krivičnu prijavu protiv Memića zbog njegovih medijskih istupa.

Njen odgovor Memiću prenosimo u nastavku.

- Meni kao dopredsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u mom uredu, a vezano za svima poznati slučaj smrti Dženana Memića, iako nerado, dužna sam se osvrnuti na to obraćanje, jer me gospodin Memić pokušao kriminalizirati.

Tačno je da je bio kod mene u uredu i da sam ga na najregularniji način saslušala i, naravno, emotivno primila njegovo tragediju. No, moram reći, radi istine, bez plakanja.

Tačno je da sam učinila tu ljudsku gestu i ponudila ga, kako on kaže, "mezom", a što je on i prihvatio, a istine radi, radi se o mom doručku koji sam podijelila s njim. Nije mi prigovorio tad na tom neprimjernom kontaktu i neprimjernoj gesti.

Tačno je da sam, sasvim skladno mom poslu, ostvarivala kontakte s kolegama iz pravosuđa, a sve u vidu pomoći gospodinu Memiću, naravno, u okvirima zakonitosti i mojih ovlaštenja, kako bi se pomoglo gospodinu Memiću da iznese svoje viđenje i problem.

Međutim, tačno je da me gospodin Memić pokušava, baš sada iznenada, kada se vodi medijska hajka navođenja od paradržavnih struktura protiv mene, kriminalizirati, i to na najgori mogući način, optužujući me da sam saučesnik grupe u zataškavanju ubistva njegovog sina.

Kako sam ja sudija i obnašatelj visoke pravosudne funkcije, time su te neodgovorne i monstruozne optužbe još teže.

S obzirom na to da gospodin Memić svoje izjave daje u prisustvu svog advokata, gospodina Ferageta, nadam se da je svjestan i upoznat s tim koju pravnu težinu imaju te njegove izrečene optužbe.

Zato ću biti primorana podnijeti krivičnu prijavu protiv gospodina Mamića i tražiti da dokaže moje učešće ometanja pravosuđa u tako teškom krivičnom djelu, ubistvu njegova sina. Također, morat će da dokaže i kako sam ja utjecala na iznenadnu promjenu odluke žalbenog vijeća.

Da jesam, to bi bio teški kriminal, posebno ako se radi o ovom slučaju.

Ovo krivična prijava će se odnositi na njegov javni istup.

Podsjećam gospodina Memića da ove zastrašujuće optužbe mene kao nosioca pravosudne funkcije, imaju dodatnu težinu, jer uznemiravaju javnost, huškaju je protiv mene, kriminaliziraju pravosuđe.

One, ako su tačne, moraju biti dokazane, ako nisu, morat će se suočiti gospodin Memić sa svim zakonskim posljedicama takvih tvrdnji i lažnih optužbi.

Nadalje, dužna sam reći da ne postoji osoba kojoj bih ja ispunjavala želje da ne glasam ili glasam za nekog nosioca pravosuđa, jer on misli da tako trebam.

Tada bih činila krivično djelo, isto tako kada bih popustila pritisku politike, ulice, kriminalaca koji zamjenjuju teže ili paradržavnih pravosudnih i obavještajnih grupa.

Upravo svaki takav zahtjev za mojom ostavkom me čini još uvjerenijom da ne smijem podleći pritiscima.

Vezano za najavljenu krivičnu prijavu protiv mene za navodno skrivanje neke navodne prijave koja se odnosi na Dalidu Burzić, učinit ću posljednju ljudsku gestu prema ocu Dženana Memića i uputiti ga u pravne posljedice te prijave.

Kada sa mnom ulazite u zonu prava, tada je zakon taj koji ima posljednju riječ.

Osim već spomenutog kriminaliziranja u korist zataškavanja otkrivanja ubica njegovog sina, sada me dodatno kriminalizira kao osobu koja prikriva službene prijave u interesu Dalide Burzić, koja je, po njemu, vođa te skupine, koja zataškava i šta sve ne radi protiv zakonitosti i funkcija koje obnaša.

Mislim da znam na osnovu čega je u zabludi vezano za tu navodnu prijavu i to ću sa zadovoljstvom prezentirati, naravno, ne na ulici, nego na mjestu koje je nadležno za to.

Iako bih rado i sada, ali i da ispoštujemo nadležna mjesta gdje se o tome odlučuje.

Nadam se da je gospodin Memić svjestan pravnog formata te navedene "prijave" na koju se poziva, a posebno način na koji je pribavio tu navodnu prijavu, koju sam ja, kao, zataškala i koja je bila presudna, da se Dalida Burzić imenuje sutkinjom Suda BiH.

Upozoravam Vas da se prilikom borbe za svoja prava ne dozvoljavaju ni u jednoj državi koja ima pravnu tradiciju, a takva je i naša, da se ta prava ostvaraju na kriminalan način.

Borba protiv kriminala ne daje pravo na činjenje kriminala.

Znači, svaka lažna krivična prijava je krivično djelo, kao i slijed radnji koje su dovele do nje.

Provjerite kod kolege Feragata.

Usput, zar nije upravo Muriz Memić javno izjavljivao da je dobro što je kolegica Burzić otišla iz Tužilaštva u Sud Bosne i Hercegovine?

To ću podvesti pod već ustaljenu nedosljednost gospodina Memića kada procjenjuje neprijatelje i prijatelje svoje borbe za pravdu.

Neću se nimalo suzdržati da svoje pravo tražim do kraja, sa svim pravnim konsekvencama koje mi stoje na raspolaganju, da svojim primjerom ukažem da se mora voditi računa kada se olako optužuju javno ljudi i kriminaliziraju. Pogotovo mi iz pravosuđa.

Neću imati više razumijevanja za Vašu tragediju, jer ste svojim posljednjim istupima u kojima sada mene kriminalizirate prešli i posljednju crtu tolerancije.

I ja imam porodicu i svoju čast, koja ne smije biti žrtva ničije, pa ni Vaše pravne neukosti.

Za kraj, mislim da ste,  gospodine Memić, ovim Vašim, uistinu ponižavajućim odnosom prema meni, koja sam Vam željela pomoći, naravno ne ulazeći u zonu nezakonitosti, učinili medvjeđu uslugu mnogim građanima.

Jer kako više primiti i saslušati nekoga ako će ovako završiti?

Do onog momenta dok se ovaj postupak koji je u toku, u slučaju Dženana Memića, ne okonča pravno, pravosnažno i konačno, do tada ne postoji institucija niti osoba koja može naprasno i van sudskih dvorana tu činjenicu promijeniti.

A kada bi to činili, činili bi krivično djelo.

Imate pravnog savjetnika i imate ponovljeno suđenje. Iskoristite dokaze koje imate i koncentrirajte se na taj postupak. Sve ostalo što stalno činite je bježanje od zakonitog postupka i pokušaj pritiska preko drugih osoba koje nisu nadležne da Vam ostvare Vaše ideje.

To ne može trenutno ni VSTV, niti OHR, niti jedna ambasada, niti Tužilaštvo BiH. Da se oni upuste u to, činili bi krivično djelo.

To je svakom iole pravno educiranom jasno.

Svi ovi napadi na mene, koji su svakom iole politički informiranom jasni odakle i zašto dolaze, samo me još više učvršćuju da se istrajem odupirati tim snagama koje su izgubile monopol da upravo na kriminalan način vode pravosuđe.

Podleći njima, čak i pomisliti značilo bi biti saučesnik u povratku onih snaga za koje se vežu politički progoni, manipuliranjem pravosuđa u interesu tih snaga, koji su ostali bez njima tako bitnog alata. Zato ponavljam, svaki napad na mene, pa i ovaj sada najnoviji, znam iščitati odakle dolazi i samo me jača i odlučnija sam se oduprijeti - poručila je Jukić u svom saopćenju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.