OBRAZOVANJE

Fakulteti spremni za prijem novih studenata: Najviše interesa za tehničke i medicinske nauke

Na Univerzitetu u Sarajevu raspisano 6.500 mjesta za studij prvog ciklusa

U ponudi više od 500 studijskih procesa. Arhiv

Piše: D. BAŠIĆ

14.6.2019

Iako se bliži upis u novu akademsku godinu, za sada je jedino objavljeno koliko će brucoša i na koje fakultete primiti Univerzitet u Sarajevu

U Mostaru i Zenici, kako smo saznali, još čekaju na odluku resornih ministarstava da bi raspisali konkurs.

Na fakultete Univerziteta u Sarajevu moći će se upisati 6.500 studenata, što je znatno povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada se na studije primalo 5.880 studenata.

Zbog velikog broja odlaska mladih, fakulteti širom naše zemlje odlučili su se povećati upisnu kvotu, bez obzira na to što se pokazuje da je brucoša sve manje. Tako je na fakultete Univerziteta u Tuzli prošle akademske godine upisano 190 brucoša manje nego godinu prije.

Traže saglasnost

Budući bh. studenti već su počeli s pripremom dokumentacije za upis. Konkurs za predaju dokumenata na Univerzitet u Sarajevu otvoren je do petog jula, kazala je za „Avaz“ Aida Hodžić, prorektor za nastavu i studentska pitanja UNSA-e.

- Vlada je dala saglasnost na prijedlog Senata. Kao najveći i najraznovrsniji univerzitet nudimo najviše studijskih procesa. Raspisan je konkursa za upis u prvu godinu integriranog studija, prvu godinu stručnog studija te prvu godinu specijalističkog studija - kazala je Hodžić.

Ona pojašnjava da se kvote formiraju na osnovu raspoloživih resursa, prostora, opreme, normativa i standarda, na osnovu interesa za studij te na osnovu potreba tržišta rada.

- S obzirom na demografski pad i migracije, imamo dovoljno mjesta. Na drugom ciklusu studija u ponudi je oko 4.200 slobodnih mjesta, na stručnom studiju na tri fakulteta 170 i 114 na specijalističkim studijima - istakla je Hodžić.

Najviše zainteresiranih brucoša posljednjih je godina na tehničkim fakultetima.   

Zeleno svjetlo

- Radili smo analize interesa za studij. Deset godina ranije najviše je bilo zainteresiranih za društveno-humanističke nauke. Međutim, trendovi se mijenjaju. Najveći interes sada je za tehničke i medicinska nauke, a onda biotehničke. Na mnogim fakultetima u BiH organizirana je i pripremna nastava - kazala je Hodžić.

S druge strane, Univerzitet u Zenici i Univerzitet „Džemala Bijedića“ u Mostaru nadaju se da će ovih dana dobiti odobrenje ministarstava.

- Nadamo se da će rok trajati 15 dana, kao i prethodnih godina. Studenti su spremni s dokumentima, samo čekamo zeleno svjetlo - kazali su iz Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Koliko koštaju upisi

100 KM plaćaju redovni studenti na svim fakultetima   

Od 1.200 do 6.000 KM redovni samofinansirajući studenti  

Od 900 do 2.000 KM vanredni studenti


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.