REAKCIJE

Dizdarević i Somun za "Avaz": Skandalozan i nepristojan potez Milorada Dodika, međunarodna zajednica treba reagirati

To daje za pravo promatračima iz svijeta, diplomatskim i drugima, da o nama izvode zaista veoma, veoma loše zaključke, kaže Dizdarević

Zlatko Dizdarević i Hajrudin Somun

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

13.6.2019

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbio primiti ambasadoricu Njemačke u BiH Kristijane Homan (Christiane Hohmann) u oproštajnu posjetu te joj poslao pismo u kojem je, između ostalog, njene diplomatske istupe i aktivnosti ocijenio "politički obojenim, subjektivnim i diplomatski neprimjerenim", i naveo da je ambasadorica Homan protekle više od tri godine radila “na štetu srpskog naroda i Republike Srpske", ovaj Dodikov potez u prvim reakcijama naišao je na brojne osude. 

Zlatko Dizdarević, dugogodišnji diplomata, novinar i pisac, za „Avaz“ kaže da je ovakav potez i skandalozan i primitivan.

Primitivan potez 

- Sa stanovišta elementarne diplomatske prakse u svijetu, to je skandalozno. To daje za pravo promatračima iz svijeta, diplomatskim i drugima, da o nama izvode zaista veoma, veoma loše zaključke. I kao o državi, i kao o sistemu, i kao o civilizaciji, ako hoćete. A u sasvim personalnom kontekstu, to je primitivno - kazao je Dizdarević. 


Dodik i Homan: Predsjedavajući Predsjedništva odbio primiti njemčku ambasadoricu

Sličnog je mišljenja i Hajrudin Somun, novinar, književnik i dugogodišnji diplomata i ambasador BiH u više zemalja, koji za "Avaz" kaže da se on nije nikada našao u situaciji u zemljama prijema da mu je neko odbio gostoprimstvo.

- U ovoj situaciji nikakva diplomatska pravila se ne mogu primijeniti na ovakve slučajeve kao što je Dodikovo odbijanje da primi ambasadore u oproštajnu posjetu. Prvo, to znači da nema opći, kućni odgoj, ako je odbio primiti jednu damu. Drugo, on je prihvatio da bude predsjedavajući Predsjedništva BiH, što znači da on predstavlja čitavu zemlju, i mogao je otrpjeti svoja mišljenja o austrijskoj ili njemačkoj politici, ali nije mogao da ne prihvati susret i oproštajnu posjetu dok je u mandatu predsjedavajućeg Predsjedništva. Nažalost, u BiH niko nije u mogućnosti da ga spriječi u takvim njegovim potezima i politici koju provodi. Ali može međunarodna zajednica. Ona ima mehanizam, putem visokog predstavnika u BiH, ili Vijeća za implementaciju mira i oni bi trebali reagirati - zaključuje Somun.

Ambasada se neće oglašavati

Na upit "Avaza" Ambasadi Njemačke u BiH i ambasadorici Homan da prokomentiraju Dodikov potez i navode, kazali su da se neće oglašavati o ovom događaju.

Podsjećamo, otkako je na funkciji člana Predsjedništva BiH, ovo je Dodiku drugi put da odbija susret sa stranim diplomatima. Prošle godine je odbio primiti u oproštajnu posjetu bivšeg ambasadora Austrije u BiH Martina Pamera. I njega je Dodik optužio za „pristrasne nastupe'' i da je „izlazio iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja“.

Ranije je Dodik bio kivan na bivšu ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack), koju je smatrao glavnim krivcem što je dospio na američku „crnu listu“, odnosno što su mu uvedene sankcije, te je ona često bila na meti njegovih verbalnih napada.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.