REAKCIJE

"Addiko banka" demantira: U dosadašnjim procesima Duraković je izgubio sve sporove

Stvarna situacija je, naravno, znatno drugačija, saopćili su iz banke

A. Č.

13.6.2019

Nakon što je Kemal Duraković, predsjednik Udruženja "Švicarac", danas rekao da je dobio tužbu protiv nekadašnje "Hypo", a današnje "Addiko banke", iz ove banke demantiraju njegove navode.

- Kao mnoge druge, i ova izjava gospodina Durakovića nije tačna. Stvarna situacija je, naravno, znatno drugačija. Naime, u dosadašnjim procesima s bankom Duraković je izgubio sve sporove - saopćili su iz banke.

Naveli su i dvije presude i jedno rješenje:   

1. 16. maja 2019. presudom Kantonalnog suda u Novom Travniku pravomoćno je utvrđeno da izjave koje gospodin Kemal Duraković daje o "Addiko banci" predstavljaju klevetu te mu je naloženo da povuče sve izjave kojim je klevetao banku.

2. 22. juna 2018. presudom Kantonalnog suda u Mostaru pravomoćno je utvrđeno da je valutna klauzula u CHF u kreditu gospodina Durakovića zakonita i validna i potvrđena visina njegovog duga koja je u skladu s ugovorom. Kod ovog kredita, kao i kod manjeg broja drugih kreditnih partija, tužitelju je dosuđen manji iznos koji se odnosi na obračun kamate, ali koji ne predstavlja tzv. CHF pitanje i neznačajan je po iznosa spram zahtjeva za poništenje valutne klauzule i isplatu po tom osnovu. Koliko je neznačajan taj iznos potvrđuje da sud u takvim predmetima najčešće dosuđuje troškove banci, a ne tužitelju. Čak ni u tom dijelu ova presuda ne predstavlja prvu donesenu, nego su sudovi i ranije donosili slične presude. Banka je postupila po svim navedenim presudama u skladu sa zakonskom procedurom i nikakve blokade računa u vezi s tim nije bilo. 

3. 04. aprila 2018. rješenjem Konkurencijskog vijeća BIH potvrđena je zakonitost CHF valutne klauzule, te zakonitog postupanja banke prilikom ugovaranja ovih kredita, čime je UKK "Švicarac", predvođeno gospodinom Durakovićem, izgubilo još jedan postupak u vezi s ovim pitanjem. Interesantno je ovdje spomenuti da, iako tvrdi da ima bezrezervnu podršku svih korisnika kredita sa CHF valutnom klauzulom, gospodin Duraković nije uspio dokazati niti da predstavlja njih više od 500 u ovom postupku (od ukupno 12.122 koji su ikada koristili kredit).  

- Mimo gore navedenih postupaka u kojima je učestvovao gospodin Duraković, moramo naglasiti da je sudska praksa i u svim drugim sporovima jedinstvena. Ustavni sud BiH, Vrhovni sud FBiH, Vrhovni sud RS, te niz drugostepenih sudova u BiH su do sada donijeli veći broj pravomoćnih presuda kojima su potvrdili zakonitost valutne klauzule i ne postoji niti jedna pravomoćna sudska presuda kojom je odlučeno drugačije - saopćeno je iz "Addiko banke".

Dodaju da je netačan navod o desetinama porodica koje su deložirane iz svojih stanova, kao i navod o 32 samoubistva. 

- Banka je od 2017. zaustavila bilo kakve postupke deložacije, nakon što je krenula sa procesom dobrovoljne konverzije. Što se tiče navodnih samoubistava, poput onog nedavnog u Zenici, gospodin Duraković, bez ikakvih dokaza, tragični događaj koji nema nikakve veze s našom bankom pokušava povezati sa ciljem nanošenja štete našem ugledu. Slična je situacija i sa svim prethodnim slučajevima - stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.