KONFERENCIJA

Vigemark poručio da treba osnažiti borbu protiv korupcije, pa ga nasmijalo pitanje novinara

Usaglašene preporuke generalne prirode koje će se dalje operacionalizirati

Lars-Gunar Vigemark. T. Salihović

S. Mujić

13.6.2019

Evropska unija nastavlja pružati podršku Bosni i Hercegovini u borbi protiv korupcije, jer je to jedna od vodećih preporuka iz mišljenja Evropske komisije, kazao je danas Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark), šef Delegacije EU u BiH, nakon konferencije o temi "Osnaživanje antikorupcije u BiH: Šta je antikorupcijskim tijelima potrebno za učinkovito suzbijanje korupcije".

On je rekao kako je na konferenciji, kojoj su prisustvovali predstavnici kantonalnih vlasti, Distrikta Brčko, te agencija i tijela za borbu protiv korupcije, usaglašeno nekoliko zaključaka, odnosno preporuka, kao bi se osnažila borba protiv ove pošasti. 

- Riječ je o preporukama koje su generalne prirode i koje će se dalje operacionalizirati. Prva preporuka je nezavisnost u radu tijela za borbu protiv korupcije, druga je jačanje njihove nadležnosti i struktura prema kojima djeluju. Treća se tiče ljudskih resursa i integriteta, treba osigurati dovoljan broj kvalificiranih ljudi i kodeks kojim će se regulirati njihov rad i četvrta se tiče saradnje - kazao je Vigemark.

On je napomenuo i kako je najvažnije da ova tijela budu nezavisna od bilo kakvih uplitanja, posebno političkih.

Vigemarka je nasmijalo pitanje novinara: "Hoće li EU prestati ulagati u borbu protiv korupcije u BiH, budući da nema rezultata?", njegovu reakciju pogledajte u priloženom videu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.