REVIZIJA

Isplaćeno 13.500 KM naknada koje nisu predviđene zakonom

Revizori su i ovog puta osporili naknade za odvojeni život, smještaj pa i paušal jer ne postoje nikakve evidencije o prisustvu parlamentaraca na poslu u zgradi Parlamenta

Parlament FBiH: Za plaće i naknade 5,8 miliona maraka. Avaz.ba

M.R.S.

13.6.2019

Za sedam zastupnika koji nisu profesionalizirali svoj rad u Parlmentu FBiH prošle je godine refundirana plaća za dane odsustva s posla, odnosno za dane kada su bili na sjednicama Parlamenta, što je praksa koja nije predviđena zakonima.

Istakavši ovo, federalni revizori su u izvještaju o radu Parlamenta naveli da je ova isplata izvršena na osnovu zahtjeva poslodavaca kod kojih su ti zastupnici bili zaposleni, kao i na osnovu odluka Administrativne komisije Parlamenta.

- Iz razloga što ova isplata nije predviđena zakonom, kao i činjenice da su istim poslanicima za dane prisustva sjednicama Predstavničkog doma izvršeni obračun i isplata putnih troškova, te paušala, koji predstavlja pravo na ime povećanih materijalnih troškova u obavljanju dužnosti, ne može se potvrditi zakonitost, osnovanost i opravdanost iskazanog troška od 13.532 KM – dio je nedavno objavljenog izvještaja Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Inače, u prošloj je godini za plaće i naknade parlamentaraca i savjetnika isplaćeno oko 5,8 miliona maraka. Istovremeno, oba doma Parlamenta zajedno nisu održala ni 20 sjednica.

Revizori su i ovog puta osporili naknade za odvojeni život, smještaj pa i paušal jer ne postoje nikakve evidencije o prisustvu parlamentaraca na poslu u zgradi Parlamenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.