MEĐUNARDONI MEHANIZAM

Odbrana ponovo ukazivala na zdravstveno stanje Ratka Mladića kako bi bio privremeno pušten

Predstavnik haškog Tužilaštva zamolio da zbog obimnosti predmeta na vrijeme budu obaviješteni o datumu završne rasprave

Osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić. Arhiv

Srna

13.6.2019

U Međunarodnom mehanizmu za krivične tribunale u Hagu danas je održana statusna konferencija, ročište posvećeno tehničkim pitanjima u žalbenom postupku na prvostepenu presudu Ratku Mladiću, na kojem je odbrana ponovo ukazivala na njegovo zdravstveno stanje.

Mladićev advokat Lukić naveo je da Mladićeva medicinska dokumentacija, koju je odbrana nedavno dobila, pokazuje kalcifikaciju i ozbiljne degenerativne promjene koje su zahvatile više od 50 posto mozga.

Predstavnik Haškog tužilaštva zamolio je Sud da, najmanje osam sedmica prije završne rasprave u žalbenom postupku, obavijesti Tužilaštvo kada će završna rasprava biti zakazana.

On je istakao da je riječ o velikom slučaju i da je ova informacija potrebna kako bi se adekvatno pripremili, a ovoj molbi se pridružila i odbrana.

Sin Ratka Mladića Darko Mladić rekao je medijima da Mehanizam još nije donio odluku povodom ranijeg podneska odbrane u vezi sa zahtjevom za privremeno puštanje na slobodu radi liječenja.

Prvostepena presuda Mladiću izrečena je pred Haškim tribunalom 22. novembra 2017. godine, kada je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.