OTKRIVAMO

Presretnuti razgovori u aferi "Zlatni karat": Valja li kilaža? Valja, jel ono 27 komada?

Kako je dogovaran šverc zlata iz Turske, vođa grupe Prašović zajedno s Nurajem i Batkićem isplanirao sve detalje

Piše: M. AŠČIĆ

15.6.2019

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pola godine je po naredbi Suda BiH prisluškivala telefone osumnjičenih za šverc zlata iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, što je potvrdio i izvještaj o posebnim istražnim radnjama, u koji je „Avaz“ imao uvid.

 Četiri kilograma

Tužilaštvo BiH navodi da je vođa ove organizirane kriminalne grupe 65-godišnji penzioner Ćemal Prašović (sin Hajre) rodom iz Sjenice, nastanjen u Novom Gradu u Sarajevu.

Osim Prašovića, osumnjičeni su i Ibrahim Nuraj, državljanin Srbije i Turske, koji je vozač autobusa na relaciji Sarajevo – Istanbul, ali i Edževit Batkić, vozač autobusa na relaciji Novi Pazar – Sarajevo. Ova trojka usko je sarađivala na švercu zlata, a dokaz za to su i četiri kilograma zlata pronađena kod Nuraja.

Prema dokazima tužilaštva, u ovoj grupi još su bili i Emir Požega, Admir Cipurković, Emir Bašović, Benjamin i Sanela Džebić, Alvir Čamdžić, Zlatan Sokolović, Nedim Starčević, Ermin Atić, Emir Gačanin i Emir Huseljaković. Svi oni također su bili pod istragom SIPA-e.

Utvrđeno je i da je šverc zlata išao preko graničnih prijelaza Rača između BiH i Srbije te Hum i Metaljka između BiH i Crne Gore. Na stotine presretnutih razgovora između Prašovića i Nuraja, ali i Batkića i Bašovića, počev od juna prošle do februara ove godine, potvrdio je kontinuitet krijumčarenja zlata i nakita iz Turske u BiH.

Agencija je otkrila da je Nuraj svaki put prije polaska u Tursku, u Istanbul, kontaktirao Prašovića kako bi ovaj preuzimao lomljeno zlato i gotov novac, koji je zatim završavao u Istanbulu.

U jednom od presretnutih razgovora Nuraj pita Prašovića: „Jesi li provjerio je li valja“, a Prašović odgovara: „Valja, valja.“

Dalje Nuraj kaže: „Znači, valja i kilaža“, a Prašović odgovara: „Jeste, jeste, jel 27 komada ono bješe.“

Nuraj odgovara: „Da.“

- Udure, udure, ne sekiraj se, onako je najbolje ono, a ne ono lijevo desno – odgovorio je Prašović.

Da bi dokazali osnovanu sumnju, inspektori SIPA-e dostavili su Tužilaštvu BiH i presretnute razgovore između Batkića, Požege i Cipurkovića

Utvrđeno je da su se sastajali u jednom sarajevskom kafiću, u kojem su bili i izvjesni Keno i Kemče. U presretnim razgovorima, u kojima Batkić kaže Cipurkoviću da mu je rečeno da mu se javi, Cipurković odgovara da će „on drugu dati njegov drugi broj jer on ne može doći“.

- On će ti se javiti, pa će on doći po to, a Nuraj odgovara: „Brate, znaš koliko papira treba.“

 Donesi novac

U razgovorima između Batkića i Požege, Batkić ga poziva 11. novembra prošle godine i govori da ima nešto za njega, a nakon toga dogovaraju primopredaju novca od 500 eura.

„Keno će biti tu za pet minuta“, kaže Požega Batkiću, a ovaj mu odgovara: „Ja sam tu kod autobusa, čekam ga, brate. Emko, upisat će tamo, Vesko je dao hiljadu.“

Koliko su utajili novc

Državna agencija za istrage i zaštitu pretresom 54 lokacije prije tri mjeseca je oduzela švercovano zlato u vrijednosti od četiri miliona maraka.

Šverc se odvijao tako da su vlasnici više zlatarskih radnji širom BiH kupovali zlato od Prašovića ne evidentirajući ga u poslovnim knjigama, čime su izbjegavali plaćanje poreza.

Mnogi od njih nisu imali ni pečate BiH, nego Jugoslavije.







Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.