STAVOVI

U Državnom parlamentu ne glasa se o dnevnom redu, moguća nova većina kao pokušaj izlaska iz krize

M. Tabaković

S. D.

14.6.2019

Prekinuta je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jer nije bilo dovoljno glasova iz entiteta RS kod glasanja o usvajanju dnevnog reda.

Nakon glasanja o dnevnom redu, predsjedavajuća Borjana Krišto konstatirala je:

- Od ukupno 29 prisutnih za 24, protiv tri, suzdržana dva. Postoji opća, ali ne postoji entitetska većina. Mi nemamo trećeg člana Kolegija za usuglašavanje, stoga moram sa žaljenjem konstatirati da u ovom trenutku nismo usvojili dnevni red druge hitne sjednice Predstavničkog doma i ide na usuglašavanje kada se za to stvore pretpostavke.

Poslanici Saša Magazinović, Damir Arnaut i Jasmin Emrić nakon sjednice novinarima su kazali da je pri glasanju o dnevnom redu grubo prekršen poslovnik jer se u „Državnom parlamentu ne glasa o dnevnom redu, nego samo o izmjenama dnevnog reda“, a što, naveli su oni, nije bio slučaj pri ovom glasanju.

Konstatirali su da su već pri glasanju htjeli intervenirati, ali da predsjedavajuća Krišto nije dala Arnautu riječ, kada se javljao.

Magazinović je istakao da nije nemoguće da se u narednom periodu pokuša napraviti nova parlamentarna većina na nivou BiH, kao pokušaj izlaska iz ove situacije. 

On je kazao kako u narednom periodu očekuje sve veći broj inicijativa za sazivanje vanrednih sjednica. 

- Kolegijum Predstavničkog doma ne saziva sjednice i onda će poslanici uzeti stvar u svoje ruke, te pokušati oživjeti rad Parlamenta BiH. Važno je ima jedan broj onih koji žele da se razlikuju i da ne budu u tom košu 'svi su isti', odnosno ljudi koji rade svoj posao. Mislim da će to biti sve vidljivije u narednom periodu - rekao je Magazinović.

Prema njegovim riječima, tokom rasprave na današnjoj hitnoj sjednici bilo je vidljivo da su poslanici SDA na stidljiv način podržali HDZ BiH u namjeri da se sa dnevnog reda skine tačka o stanju u pravosuđu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.