INTERVJU

Branislav Borenović: Zašto Vučić zaobilazi BiH

"Srbovanje" ključ opstanka na političkoj sceni, a građani napuštaju zemlju

Selma MUJIĆ

14.6.2019

Predsjednik PDP-a i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Branislav Borenović govorio je u intervjuu za Avaz TV o razlozima prekidanja današnje sjednice te naveo kako ne želi biti jednak s onima koji opstruiraju rad najvišeg zakonodavnog organa države.

- Valjda će građani danas vidjeti ko blokira rad Parlamenta. Mislim da je to najvažnije pitanje, da nas uništava ta opća generalizacija. Ne želim da budem jednako odgovoran s onim koji sve rade da zaustave rad Parlamenta BiH – kazao je Borenović.

On je naveo kako je predsjedavajuća PD PSBiH Borjana Krišto iskoristila “jednu vrlo čudnu mogućnost” koja nije predviđena Poslovnikom o radu te dala dnevni red na usvajanje, istakavši da se rasprava o pitanju pravosuđa i migrantske krize u BiH neće moći izbjeći.

Na pitanje hoće li ova, ali i pitanje (ne)rada Parlamenta inicirati tokom predstojećeg sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, s kojim bi se trebao sastati do kraja ovog mjeseca, Borenović je kazao da kao opozicija PDP ne ulazi u to.

Lider PDP-a kazao je i da nije promijenio svoj odgovor na raniji poziv SNSD-a da bude dio “reprezentacije RS”. Borenović je dao i svoju ocjenu Dodikovog predsjedavanja Predsjedništvom BiH.

- Ovo je jedan period s puno turbulencija – kazao je Borenović.

Članstvo u NATO-u dovoljno daleko

Govorio je i o kompromisu za nastavak NATO puta BiH, kazavši kako je "nevjerovatno da je došlo do različitih tumačenja jasnih činjenica" poput odobravanja aktivacije MAP-a još prije 10 godina.

- Nekako mi je čudno da su došli do toliko različitih, sukobljenih stavova, da je ta matrica toliko zategnuta između političkih aktera u ovoj novoj koaliciji. Mislim da je saradnja prisutna, da nam je potrebno da sarađujemo po pitanju euroatlantskih integracija, ali da je članstvo u NATO-u dovoljno daleko da ne treba biti kamen spoticanja – kazao je Borenović.

Kazao je i kakve će stavove o NATO putu BiH iznijeti tokom sutrašnjeg sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom (Matthew) u Banjoj Luci.

“Srbovanje” ključno za opstanak

Zanimljiv odgovor Borenović je dao i na pitanje je li “srbovanje” ključno za opstanak zvaničnika Republike Srpske na političkoj sceni, prokomentirao kandidate u utrci za predsjednika SDS-a te otkrio svoje ambicije kada je riječ o izborima unutar PDP-a koji će održati u septembru.  

- Moj četverogodišnji mandat na čelu PDP-a istječe, postoji mogućnost da partiju vodim još četiri godine, vidim da podrška postoji – kazao je Borenović.

Lider PDP-a govorio je i o političkim odnosima u region istakavši kako je “Kosovo unutrašnje pitanje Srbije”.

- Kosovske takse značajno opterećuju odnose u region, čime smo pogođeni i mi u BiH. Političar sam koji se zalaže za traženje rješenja, a to pitanje ipak je dominantno u krugu između Beograda i Prištine – kazao je Borenović. 

On je govorio i o nedolasku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.