ALARMANTNO

Blokada deponije do daljnjeg, Mostar će se i dalje gušiti u smeću

Avaz/Arhiv

M.Sm.

14.6.2019

Mostar će se i dalje gušiti u vlastitom smeću, jer višesatni današnji sastanak između predstavnika Građanske inicijative „Jer nas se tiče“, odnosno mještana naselja sjeverno od Mostara i predstavnika Gradske uprave Mostar nije urodio plodom. 

Kako je rečeno na vanrednoj pres-konferenciji, nije ispunjen glavni zahtjev mještana koji traže da se deponija Uborak, odnosno Buđevac zatvori u roku od godinu i izmjesti na drugu lokaciju.

- Svi ste vidjeli kakvo je tu stanje, mještani trpe 20 godina i spremni su ići do kraja -  kazao je Omer Hujdur, predstavnik mještana.

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara, istakla je da Grad Mostar ne može donijeti takvu odluku, jer, kako je navela, u taj proces trebaju biti uključeni svi nivoi vlasti.

- Strategija upravljanja otpadom urađena je na nivou države FBiH i u skladu s tim Gradsko vijeće je donijelo odgovarajuće odluke proširenja deponije - rekla je Komadina.

Ona je poručila da ipak, bez obzira na cjelokupnu situaciju, građani Mostara ne mogu biti taoci te da je i na sastanku održanom u četvrtak u Sarajevu s predstavnicima Federalnog ministarstva okoliša i turizma izričito rečeno da se moraju osigurati uvjeti za odlaganje komunalnog otpada. To je navela u svom rješenju i Federalna inspekcija, koja je, pak, naložila zabranu odlaganja opasnog i animalnog otpada.

Također, rekla je da na deponiju nije dovezen opasni mulj s pročistača.

- Nijedan gram mulja nije otišao na deponiju. Zabunu je izazvao pijesak, odnosno, otpad s grubih rešetki na postrojenju. Naravno, ne ulazim u analizu tog otpada - rekla je Komadina.

Međutim, Hujdur je rekao da oni imaju drugačije informacije te da im je glavni federalni inspektor potvrdio da je na deponiju dovezeno šest tona mulja.

- Nije nam rekao koji je stepen zagađenosti, a imamo i izjavu direktora deponije koji je rekao da je to pokušao zabraniti – kazao je Hujdur.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.