FBIH Finansijsko-informatička agencija

11.755 firmi i udruženja nije ispoštovalo zakonsku obavezu

Njih 1.498 nema računa

M.R.S.
14.06.2019 19:29

Od ponedjeljka javno dostupni svi podaci

Na području FBiH trenutno je registrirano preko 46.200 preduzeća, udruženja i drugih pravnih lica. Njih 11.755 nije ispoštovalo zakonsku obavezu dostavljanja finansijskih izvještaja.

Ovo je za „Avaz“ istakao Esad Mahmutović, direktor Finansijsko-informatičke agencije, koja će od ponedjeljka, nakon javne prezentacije, građanima omogućiti uvid u sve podatke svih firmi, udruženja i fondacija koje postoje u FBiH.

-Od onih koji su nam predali izvještaje, njih 1.498 nema računa. Ali, mogući razlozi za to su ili da imaju račun u RS, Brčko Distriktu ili inostranstvu, ili da nam banka nije dostavila te račune – dodao je Mahmutović.

Kazao je da, prema analizama koje su uradili za proteklih pet godina, preduzeća dobro rade, ali je pitanje koliko bi rezultati bili dobri kada bi svi izmirili svoja dugovanja.

-Prema pokazateljima, za pet godina je povećan broj kompanija u Federaciji i povećan broj zaposlenih. Dobit preduzeća je u 2014. godini iznosila 1,9 milijardi KM, a do ove godine je narasla na 2,9 milijardi KM. Gubitak je smanjen – rekao je Mahmutović.

NA VRH