SARAJEVO Sa skupa "Evropske integracije kao prevencija iseljavanja mladih"

Panevropska unija u našoj zemlji: U protekle četiri godine BiH napustilo 190 hiljada osoba, to se mora zaustaviti

A. Nu.
15.06.2019 11:45

Panevropska unija Bosne i Hercegovine organizator je današnjeg skupa pod nazivom "Evropske integracije kao prevencija iseljavanja mladih".

Skupu, koji se održava u Sarajevu, prisustvuje veliki broj mladih koji smatraju da je ovo pitanje ključno da bi se zaustavili masovni odlasci iz BiH.

Prisutnima koji su došli iz svih gradova BiH obratio se Sven Petke, direktor Fondacije ''Konrad Adenauer'', koja je i suorganizator ovog skupa. On je ukazao na to da je vrlo bitno govoriti o temi odlaska mladih.

Masovni odlasci 

Istakao je da samo članstvo u EU neće spriječiti iseljavanje iz ove zemlje. Iznio je šokantne podatke, navodeći da trenutno broj onih koji su napustili ovu zemlju, a koji žive i rade u Njemačkoj iznosi 190 hiljada, te da se taj broj u posljednje četiri godine znatno povećava.

- Posljednje četiri godine iz BiH je godišnje odlazilo po 10 hiljada osoba koje sada žive i rade u Njemačkoj. Podaci pokazuju da je prije četiri godine taj broj iznosio 150 hiljada, a sada 190 hiljada. Mislim da će ove godine ta brojka prijeći i 200 hiljada. Mislim da je sam pristup ulaska u EU nešto što u političkom i ekonomskom smislu, a samim time i za građane donosi bolje mogućnosti - kazao je Petke.

Prisutnima se obratio i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark (Gunnar-Wigemark), koji je kazao da političari moraju da pošalju neke pozitivne poruke, da se bave ovim problemom i odgovore na potrebe mladih u BiH.

Negativna retorika 

- Ako se stalno govori o negativnim vijestima, ako se govori o korupciji, a evo vidimo da ne postoji sada Vlada, prisutna je velika nezaposlenost i obrazovni sistem koji ne proizvodi kadrove za radna mjesta, jasno je da se mora otvoriti diskusija i debata i uložiti mnogo truda i rada da bi se došlo do konkretnih mjera. Ne treba se zadržavati na negativnoj retorici. Mišljenje EU koje je nedavno objavljeno jeste dobar osnov za početak te diskusije, da se govori o stvarima koje se sada trebaju poduzeti, sada moramo misliti kako riješiti obrazovni sistem, zdravstveni sistem, stvoriti tržišnu ekonomiju i pripremiti zemlju za članstvo u EU - kazao je Vigemark.

Odgovarajući na novinarska pitanja je li većina mladih iz RS protiv ulaska BiH u EU, kako se ovih dana piše, Vigemark je kazao da je obišao mnoge univerzitete, od Banje Luke, Pala, Sarajeva i Zenice i da podaci pokazuju nešto sasvim drugo.

- Kada odem u RS, vidim da dvije trećine do tri četvrtine žele ostati u ovoj zemlji. Vidim da mladi žele ostati ovdje, ali jednostavno ne nudi im se perspektiva da bi se na to odlučili - rekao je Vigemark.

Na novinarsko pitanje zašto u BiH još nije formirana vlast, kazao je da je potrebno da dođe do kompromisa.

- Ovo je dobra prilika da pojasnim da, kada kažem ''mi'', ne mislim ovdje kao Lars-Gunar Vigemark, nego EU, da sve stranke koje imaju želju da se pridruže nekoj koaliciji trebaju i ostaviti po strani svoje zahtjeve i sjesti za sto. A kada to kažem, ne mislim ni na jednu stranku posebno niti na jedan zahtjev posebno. Potrebno je doći do kompromisa - kazao je.

Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i član Panevropske unije, govorio je o problemu odlaska mladih iz zemlje.

Najljepša zemlja 

Njegove riječi su bile zapažene s obzirom na to da je kazao da je BiH najljepša zemlja za život.

- Možda je negdje život bolji, ali nije ljepši nego u BiH. Nigdje ne teku med i mlijeko. Moramo se potruditi da ova zemlja bude bolja - kazao je Topić i pozvao mlade da ostanu u BiH.

O ovom problemu govorio je i Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, koji je kazao da je dosad struka u više navrata predlagala konkretna rješenja kako usporiti iseljavanje mladih.

- Rješenja postoje, no generalno ljudi odavde odlaze zbog političke nestabilnosti. Politika treba uraditi ključni korak i poslati jasnu poruku da je ovo zemlja stabilna za život i rad. To može dovesti do većih ekonomskih efekata, bolje nego bilo koja ekonomska mjera - kazao je Hadžić, navodeći da nije optimista da će trenutne političke partije i predstavnici vlasti poslati takvu poruku.

Komentari

NA VRH