OBILJEŽAVANJA

Džaferović: Nikad nećemo podleći spinu da je Mostar oslobođen samo od hrvatskog naroda i HVO-a

Kako je kazao nakon polaganja cvijeća, ovo je godišnjica jedne od prvih odbrambeno-oslobodilačkih akcija Armije Republike BiH

Piše: M.Sm.

15.6.2019

Sa obilježavanja - Avaz
Sa obilježavanja - Avaz
Sa obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred šehidskog turbeta u Podveležju iznad Mostara, na kojem su uklesana imena 220 boraca, danas je obilježena 27. godišnjica oslobođenja Mostara od JNA i srpsko-crnogorskog agresora.  

Bio je to podsjetnik na završnu operaciju oslobođenja Mostara i briljantnu vojnu pobjedu kada je za svega nekoliko sati u potpunosti oslobođen ogroman prostor podveleškog platoa od agresorskih vojnika.

Obiježavanju ove godišnjice prisustvovali su brojni visoki zvaničnici među kojima su bili član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Kako je kazao nakon polaganja cvijeća, ovo je godišnjica jedne od prvih odbrambeno-oslobodilačkih akcija Armije Republike BiH.

- Danas se, prije svega, sjećamo šehida i poginulih boraca, onih koji su najzaslužniji za slobodu koju mi danas uživamo i ovdje u Mostaru a i diljem BiH i uvijek ćemo to raditi i prenositi na buduće generacije. Jer, ono što je doživio Mostar, ali i cijela BiH nikada se ne smije zaboraviti, a jedan od načina da se to ne zaboravi jeste sjećanje kojim evociramo uspomene na sve događaje iz najtežeg perioda historije BiH i, naravno, grada Mostara –kazao je Džaferović novinarima.

On je naglasio kako se otvoreno i jasno treba reći da su Mostar od srpskocrnogorskog agresora odbranili i Armija R BiH i Bošnjaci i svi bh.patrioti.

- Nikada nećemo podleći toj vrsti spina da je Mostar oslobođen samo od hrvatskog naroda, a taj spin dolazi od onih snaga koje bi željele da vide Mostar kao hrvatski stolni grad.Mostar nikada nije bio i nikada neće biti hrvatski stolni grad. To je naš grad, grad svih nas koji živimo u BiH i grad u kojem moraju biti ravnopravni i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i svi drugi- poručio je Džaferović.

Selim Isić Svila, tadašnji komandant odreda Teritorijalne odbrane Podveležje podsjetio je da se danas obilježava završetak operacije koja je započela 14.juna 1992. godine forsiranjem rijeke Neretve.

- Na ovom prostoru su se borili teritorijalci, odnosno narod sa ovog prostora koji je je u neprijateljskom okruženju bio 60 dana...Naivno, neznanjem, ali svojim srcima i entuzijazmom u borbi za spas i život, 2000 ljudi, skoro golorukih je krenulo u napad. Uspjeli smo osloboditi naše avlije, dvorišta, njive, toprak i grunt i otjerati neprijatelja.Svi oni koji sebi pokušavaju pripisati ovu pobjedu dobro znaju da su 16.juna u poslijepodnevnim satima stigli u potpuno oslobođeno Podveležje - poručio je Isić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.