NA LICU MJESTA

Migranti za razliku od BIRE na Vučjaku imaju osiguranu hranu i vodu

Sigurnosna situacija najkritičnija za vrijeme podjele obroka

Piše: M. MUJADŽIĆ

15.6.2019

Migranti za razliku od BIRE, gdje su mjesecima ispred objekta spavali na livadi, bez hrane i smještaja, na Vučjaku konačno imaju obezbijeđenu hranu, vodu i mjesto za okupati se.   

Iza policijskih službenika i migranata, duga je i besana noć. Na jednoj strani malobrojni policajci koji nastoje očuvati red i mir na Vučjaku, a na drugoj na stotine migranata upornih u namjeri da napuste ovo mjesto. Uporni su migranti ali i policijski službenici. Iz minute u minutu, vraćaju migrante koji su se uputili ka Bihaću ali i sve one koji se slobodno kreću gradom bez valjanih dokumenata. Sigurnosna situacija na Vučjaku, najkritičnija je upravo za vrijeme podjele obroka.

Na Vučjaku, osim policajaca, sa migrantima su danas bili samo još radnici Vodovoda, koji su dopremili cisterne sa vodom ali i radnici gradskih službi koji su postavljali rasvjetu. Svjesni da će ostati na ovome mjestu, mmigranti, iako malobrojni, danas su bili voljni pomoći volonterima Crvenog križa pri postavljanju novih šatora. 

– Još se oni prilogađavaju ovome prostoru. Oni su shvatili da je ova lokacijama njima na neki način suđena, u narednom periodu. Svjesni su situacije da će ostati ovdje i ozbiljnosti policije koja svakodnevno dovozi migrante ovdje. To im je znak da se ne mogu vratit nazad jer znaju da će bilo kad, u određeno vrijeme biti i vraćeni – kazao je Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Grada Bihaća.

Saznajemo da na Vučjaku još uvijek nisu bili predstavnici međunarodnih organizacija jer Vučjak za njih nije prihvatiljiva lokacija za smješaj migranata. Hranu im, tri obroka dnevno, osigurava Crveni križ, a zdravstvenu brigu, samo u hitnim slučajevima, pruža bihaćki Dom zdravlja.

- Gradonačelnik je odobrio novčana sredstva za prehranu migranata, sve ostalo za migrante - hranu, odjeću , higijenu obezbijedit će Crveni križ Grada Bihaća iz svojih zaliha koje ima na skladištu. Jučer smo podijelili 250 deka i isto toliko vreća za spavanje -kazao je Midžić.

Pojačano je prisustvo policijskih snaga na Vučjaku, ali i u gradskom središtu. Svakodnevno je na terenu oko 50 policajaca a jedan broj njih je u pripravnosti ukoliko dođe do većeg narušavanja javnog reda i mira, kazao nam je ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić. Iako su se Ujedinjene nacije usprotivile Vučjaku, ništa se u narednom periodu neće bitnije promijeniti, poručuje Kljajić.

- Vlada i MUP USK, više od pola godine se protive trenutnom stanju migrancija dok Ujedinje nacije i međunarodna zajednica i dalje posmatra nerad državnih institucija. Mi smo odlučni da pitanje migracija rješimo bez obzira na njihov stav. Imamo tu pomoć Crvenog križa USK tako da ishrana migranta neće doći u pitanje -ističe Kljajić.

To migrantima, međutim, nije dovoljno, jer su udaljeni od grada u kojem se mogu snabdjeti i novcem i hranom kako bi spremni krenuli put neke od zemalja Evrope.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.