BOSANSKA GRADIŠKA

Ferid Čatak sa svojim golubovima opet želi biti svjetski prvak

Poželite nam sreću, vi Bošnjaci proučite dovu, a vi, Srbi 'Oče naš' za moje golubove ljepotane, istakao je u razgovoru

Piše: B. GRGIĆ

18.6.2019

Svjetski šampion u golubarstvu iz 2006. Ferid Čatak - Avaz
Svjetski šampion u golubarstvu iz 2006.  Ferid Čatak - Avaz
Posjeduje i pauna - Avaz
Ferida mnogi smatraju najboljim lovcem - Avaz
Svjetski šampion u golubarstvu iz 2006. Ferid Čatak - Avaz
+2

Svjetski šampion u golubarstvu iz 2006. godine Ferid Čatak važi za jednog od najvećih ljubitelja životinja, ne samo u Bosanskoj Gradišci, već i mnogo šire.

Čekajući let Feridovih golubova 'Birmingem roler', koje je specijalno ocjenjivao Britanac, dr. Graham Dekster (Dexter), objektiv našeg fotoaparata neprestano je lovio paunove, raznovrsnu ukrasnu živinu, mačiće i ostale životinje u povećem dvorištu.

Borbeni pijetlovi

Počasno mjesto, odmah uz kapiju, zauzimao je par paunova. Ferid kaže da su oni poput njegovog osiguranja, prate ko dolazi, ko mu prilazi i javljaju svaku promjenu.

- Imam mnogo raznovrsnih ptica, od štiglića, kanarinaca, domaćih rubinskih grlica, zatim mandarinke patke, australske divlje golubove, golubove arapske lajavce, paunove, borbene pijetlove, zatim osam rasnih lovačkih pasa, podmladak, mačke, srnu koja je ljubimac porodice, mnogo ukrasnih kokica... – kaže Čatak.

Ferid se posebno ponosi diplomom svjetskog šampiona iz 2006. u takmičenju golubova 'Birmingem roler' u jatnom letu. Uspjehe na tom polju počeo je nizati u Danskoj.

- Boraveći u Danskoj, upoznao sam tamošnjeg vodećeg golubara Erika Lajdera. Počeo sam golubariti i 2002. godine sam postao prvak Danske i vicešampion svijeta. Osjećao sam strahovitu želju da postanem i svjetski šampion i postao sam četiri godine kasnije - kaže Čatak.

Ferida mnogi smatraju najboljim lovcem, ne samo u Dubravama, već i šire. Prošle godine, od devet šakala, koliko je ustrijelila njegova sekcija, Ferid je ulovio čak četiri. Dugo godina je bio lovnik, a danas je lovac i uzgajivač vrhunskih lovačkih pasa.

- Imam registriranu uzgajivačnicu 'Biser Dubrava', koja je poznata u svijetu. Moji psi su šampioni, uložio sam u taj posao mnogo znanja, ljubavi i novca - kaže Ferid.

I kada je sudija Dekster dao znak da jato od 20 golubova može startovati, Ferid se, uzbuđen od treme, obratio gostima iz Tešnja i komšijama iz Bosanske Gradiške:

- Poželite nam sreću, vi Bošnjaci proučite dovu, a vi, Srbi 'Oče naš' za moje golubove ljepotane - istakao je Čatak.

Uživali u letu

Svi su uživali u letu jata koji je trajao 20 minuta, žaleći se na pretoplo vrijeme i izostanak vjetra. Neumoljivi Britanac, koji godinama živi u Portugalu, specijalnim naočalama pratio je obrušavanje Feridovih golubova, poentirajući skupnost jata, istovremenost u rolanju i druge parametre.

- Život je još preda mnom. Tek su mi 62, ako opet ne postanem svjetski šampion, pripremit ću se za neku narednu godinu, a meni je važno da smo se družili, uživali i razmijenili iskustva - rekao je na kraju Čatak.

Predsjedničke funkcije 

Osim mnogobrojnih lovačkih trofeja, kinoloških i golubarskih nagrada i drugih priznanja, Ferid se okitio i s nekoliko predsjedničkih funkcija. Kaže da ih je teško sve pobrojati.

- Predsjednik sam Kinološkog udruženja Bosanska Gradiška '96, zatim Kluba 'Birmingem rollera BiH“, počasni predsjednik još nekih udruženja, bio sam i lovnik u Dubravama - nabraja Ferid Čatak.

Ljubitelji golubova u regionu Ferida smatraju kraljem rolera, što najbolje oslikava koliko je ljubavi i truda ovaj uvijek nasmijani čovjek posvetio plemenitim pticama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.