TUŽNA VIJEST Istaknuti naučnik

Umro akademik Taib Šarić, utemeljitelj herbologije kao nauke u BiH

Zajednička komemorativna sjednica bit će održana u utorak, 18. juna

Fena

Šarić: Bio profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu

Foto: Arhiv


Istaknuti naučnik, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu i redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine akademik Taib Šarić umro je 15. juna u Sarajevu, saopćeno je iz Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. 

Taib Šarić rođen je 1934. godine u Čapljini. Školovao se u Čapljini, Mostaru i Derventi. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao iz agronomije na Univerzitetu u Sarajevu.

Studirao je postmagistarski studij u SAD i postdoktorski u Holandiji. Radio je dvije godine naučne projekte iz južnih ratarskih kultura u Indiji. Na studijskim usavršavanjima bio je i u Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj i Švicarskoj.

Bio je profesor emeritus na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu na kojem je izvodio nastavu na postdiplomskom studiju iz agroekologije. Objavio je više od 100 naučnih radova i oko 600 stručnih članaka iz oblasti ratarstva, agroekologije, herbologije i zaštite okoliša, koji su predmet njegovih istraživanja tokom pet decenija rada. Učestvovao je u obrazovanju 44 generacije studenata agronomije. Objavio je i 24 knjige (s ponovljenim proširenim izdanjima ukupno 45 knjiga) iz navedenih oblasti – univerzitetske i srednjoškolske udžbenike i priručnike za praksu.

Najduže, tokom četiri decenije, na Fakultetu je predavao predmet Opće ratarstvo, a određen broj godina je predavao i Agroekologiju sa agrotehnikom, Osnove ratarstva, Specijalno ratarstvo i Zaštitu i uređenje okoliša. Na postdiplomskim studijama je predavao više predmeta iz oblasti ratarstva, herbologije i zaštite okoliša.

Godine 1977. osnovao je na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu Općejugoslavenski postdiplomski studij iz herbologije, prvi takav u Evropi. Na njemu su predavali i predavači iz Švicarske, Italije itd.

Bio je utemeljitelj herbologije kao nauke u Bosni i Hercegovini i jedan od njenih pionira u Jugoslaviji. Bio je jedan od pionira nove naučne oblasti alelopatije (biohemijski inhibitorni ili stimulativni međuuticaj biljaka) u Evropi. Tokom sedam godina rukovodio je velikim jugo-američkim naučnim projektom o istraživanju alelopatije usjeva i korova.

Pored velikog broja naučnih saopćenja koje je podnio na simpozijima i kongresima u raznim gradovima širom Jugoslavije, od Ohrida do Bleda, podnio je i više naučnih referata na međunarodnim simpozijima i kongresima. Bio je jedan od osnivača Jugoslavenskog društva za proučavanje i suzbijanje korova (u Sarajevu, 1973.) i više godina njegov predsjednik. Jedan je od osnivača "European Weed Research Society" (EWRS, Pariz, 1975) i dugo vremena član raznih njegovih rukovodećih organa. Od svih osnivača EWRS-a, najduže je bio aktivan u njegovim organima (30 godina). Predsjedavao je evropskim simpozijima o korovima u Upsali, Brajtonu, Parizu i Lisabonu.

Bio je kroz tri decenije glavni i odgovorni urednik tri časopisa iz poljoprivrede. Izabran je za evaluatora međunarodnih naučnih projekata iz oblasti poljoprivrede i zaštite okoline za administraciju Evropske unije u Briselu. Bio je glavni urednik međunarodnog naučnog časopisa "Herbologia", u kojem se objavljuju radovi prominentnih autora s više kontinenata. Za naučni rad i stručnu publicistiku dobio je nagradu “Veselin Masleša”.

Tri puta je nominiran za laureata "World Food Prize" (neformalna Nobelova nagrada za hranu i poljoprivredu). Za dopisnog člana ANUBiH izabran je 2002., a za redovnog 2008. godine.

Zajednička komemorativna sjednica Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu bit će održana u utorak, 18. juna, u amfiteatru ANUBiH.

Dženaza će biti obavljena isti dan na groblju Lav.

Više o:

Taib Šarić Smrt
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na