BANJA LUKA

Slika govori više od riječi: Cvijanović kroz kiseli osmijeh slušala pridike o NATO putu BiH

Lj.S./Avaz.ba

16.6.2019

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Erik Nelson (Erick) i pomoćnik zamjenika državnog sekretara Metju Palmer (Matthew) bili su u dvodnevnoj posjeti Bihaću i Banjoj Luci.

Kako je objavljeno na zvaničnom Twitter nalogu Ambasade, tokom posjete Banjoj Luci oni su imali niz sastanaka s predstavnicma vlasti, opozicije i nevladinog sektora. 

Nakon sastanka s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, ambasador Nelson rekao je da su, između ostalog, razgovarali i o podršci koju SAD pružaju svim građanima BiH na putu ka euroatlantskim integracijama koje vode prema sigurnoj i prosperitetnoj budućnosti.

Pomoćnik zamjenika državnog sekretara Palmer posjetio je Američki kutak u Banjoj Luci, gdje razgovarao s novinarima. Tokom intervjua on je naglasio da SAD kontinuirano podržavaju put BiH ka EU i njene euroatlantske integracije i da žele da se postigne sporazum koji će omogućiti BiH da podnese Godišnji nacionalni program da bi se omogućilo jačanje i produbljivanje veza između NATO-a i BiH.

Predsjednicu RS, sudeći prema objavljenoj fotografiji na Twitteru, nisu oduševile poruke američkog zvaničnika.


Tokom boravka u Bihaću zvaničnici SAD s premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem razgovarali su o migrantskoj krizi u BiH. Naglašena je važnost koordiniranog odgovora na migrantsku situaciju u BiH, kao i potreba da svi nivoi vlasti rade zajedno na rješavanju ovih problema na human način.

Nelson i Palmer posjetili su migrantski centar "Bira", naglašavajući još jednom da je pitanje migranata problem koji se tiče svakog građanina BiH, Evrope i cijelog svijeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.