SJEĆANJE

Na željezničkom mostu u Loskunu obilježeno 27 godina stradanja Bošnjaka pri pokušaju prelaska na slobodnu teritoriju

Piše: S. TULIĆ

16.6.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U okviru već tradicionalne manifestacije „Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi“, preživjeli članovi porodica, bivši logoraši, predstavnici gradske i kantonalne vlasti, obilaskom spomen-obilježja ispred bivšeg srpskog logora „IMT servis“ u Ripču i u Račiću, te kod željezničkog mosta u Loskunu, obilježili su dvadeset i sedmu godišnjicu genocida počinjenog nad Bošnjacima mjesnih zajednica Orašac i Kulen-Vakuf.  

Porodice žrtava, stradalih u genocidu kojeg su nad Bošnjacima naselja u Ljutočkoj dolini početkom agresije ratne 1992. godine počinile njihove prijeratne komšije Srbi, predvođene Ramom Zulićem, predsjednikom Organizacionog odbora i Savjeta MZ Orašac, obišle su lokaciju nekadašnjeg srpskog logora u pogonu „IMT servisa“ u Ripču i na spomen-obilježje položili cvijeće i proučili fatihu. 

Prisjetili su se i žrtava stradalih u naselju Račić. Šehidskim porodicama i predstavnicima organizacionog odbora, na željezničkom mostu u Loskunu pridružili su se i Ermin Zulić, ministar za pitanja boraca i RVI-a u Vladi USK-a i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća. – Pri pokušaju prelaska preko željezničkog mosta u Loskunu, pripadnici srpske vojske artiljerijskom vatrom pokosili su sedamnaest civila, Bošnjaka iz Ljutočke doline. Preživjelo je tek pet osoba. Prije šest godina, na ovom mjestu podignuto je spomen-obilježje da svjedoči o stradanjima Bošnjačkoga naroda. Na tragičan događaj na loskunskom željezničkom mostu prije dvadeset i sedam godina podsjetili su Ramo Zulić, predsjednik Savjeta MZ Orašac i organizacionog odbora za obilježavanje manifestacije „Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi“, te Džafer Zulić, čija je tri brata, Muhameda, Mustafu i Džemala agresor usmrtio pokušavajući se spasiti prelaskom na slobodnu teritoriju.

– Dobro se sjećam kao da je bilo jučer. Zajedno sam s njima trojicom bio gore kad su nas napali sa svih strana iz Orašca. Izbjegli smo gore na Radolje. To je grupa ljudi koja je ostala s puškama u rukama. Nikom se nije htjela predati i krenuli su na slobodobnu teritoriju Bihaća. Naišli su ovdje na zasjedu iz koje su mučki ubijeni od strane najviše naših komšija, Srba - kaže Džafer Zulić.     

Ministarstvo za pitanja boraca USK-a pokreće aktivnost izrade dokumentarnog filma o zločinima i stradanjima u Ljutočkoj dolini. Pokrećemo i aktivnost izgradnje Muzeja zločina u Bosanskoj Krajini, kaže Ermin Zulić. U sklopu obilježavanja dvadeset i sedme godišnjice genocida nad Bošnjacima Ljutočke doline, Orašca i Kulen-Vakufa, porodice žrtava i bivši logoraši obišli su i srpski logor Kamenica kod Drvara i evocirali tužne uspomene na teške dane zatočeništva i stradanja Bošnjačkog naroda.                                                                                                                 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.