REAKCIJE Opasne tvrdnje ministra vanjskih poslova Srbije

Dačiću žestok odgovor od reisovog savjetnika: Isto ste pričali uoči genocida nad Bošnjacima...

Lj.S./Avaz.ba
16.06.2019 20:04

Muhamed Jusić

Foto: Arhiv

Savjetnik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Muhamed Jusić žestoko je odgovorio na tvrdnje  ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačićada "BiH nije i nikada neće biti muslimanska, kako to hoće Bošnjaci”.

- Očito je da u javnom diskursu imamo kampanju koju vode politički i vjerski zvaničnici nacionalističkih elita u srpskom narodu kojom se svakodnevno problematizira i, s negativnom konotacijama, u prvi plan ističe islamski identitet Bošnjaka, ali i Albanaca - kazao je za Radiosarajevo.ba Jusić.

Prema njegovim riječima, to je dio šireg plana u koji ima veze s promjenama koje se dešavaju na političkom nebu Evrope.

- Pokušaj je to da se podilazi islamofobičnoj ekatremističkoj evropskoj desnici, ali i da se nastavi sa dehumanizacijom muslimana koji se moraju naviknuti na ponižavanja i uvrde. Kako drugačije objasniti to da nemate javne osude, skoro nikakve reakcije u BiH i Srbiji kada Dodik kaže da se sa munara arlauče, ili kada zastupnici u Skupštini RS-a jedni druge vrijeđaju na način da se međusobno nazivaju efendijama!? Da najveći vjerski autoritet SPC kaže da je "poturica gori od Turčina“, odnosno da su oni koji su na ovim prostorima prešli na islam mjera izdaje i zla – rekao je Jusić.

Kako je kazao, problem sa dehumanizacijom je što je ona uvijek prvi korak u realizaciji genocidne namjere, te podsjetio da je tako bilo i '90-ih uoči početka genocida nad Bošnjacima, ali i '40-ih kada su u Evropi istrijebljivani Jevreji.

Prilikom obraćanja gostiju, na Saboru SNSD-a u subotu aplauzom je dočekan Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, koji je kazao da Bosna i Hercegovina ''nije i nikada neće biti muslimanska kako to hoće Bošnjaci''.

'- Bosna i Hercegovina nije i nikad neće biti muslimanska kako to hoće Bošnjaci. Da sad ne pretjerujem, počinjem da ličim na Mileta Dodika -poručio je Dačić.

Komentari

NA VRH