MAĐARSKA

Dodik želi Orbanu objasniti situaciju u BiH: RS niko ne može nametati bilo kakva rješenja

Planirano je da danas posjeti Srpsku pravoslavnu crkvu i sastane se s episkopom budimskim Lukijanom, a zatim ide u obilazak Sent Andreje, Srpske pravoslavne crkve i Srpskog muzeja Budimske eparhije

Dodik u Budimpešti. Srna

Avaz.ba

17.6.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je sinoć u Budimpešti s predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj.

Sastanku su prisustvovali i ambasadorica BiH u Mađarskoj Biljana Gutić-Bjelica i ambasador Mađarske u BiH Kristijan Poša.

Oni su upoznali Dodika o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruju visok stepen prava i sloboda.

Istakli su da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski nacionalni identitet.

Planirano je da Dodik danas posjeti Srpsku pravoslavnu crkvu u Budimpešti i sastane se s episkopom budimskim Lukijanom, a zatim ide u obilazak Sent Andreje, Srpske pravoslavne crkve i Srpskog muzeja Budimske eparhije.

Sutra će se sastati s predsjednikom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i Јanošom Aderom.

Dodik je objasnio da želi upoznati domaćine s viđenjem situacije u BiH, te ocijenio da je veoma važno sastati se da bi se razumjeli.

- Ona je na neki način slična onome šta Mađarska radi u okviru same EU. Dakle, poštivanje zajednice i drugoga, ali isto tako traženje da se uvaže domaćin, identitet naroda i država i da niko izvan zajednice te države, a mi ovdje čitamo Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, ne može da nam nameće bilo kakva rješenja - rekao je Dodik.

Nakon radnog ručka planirana je zajednička konferencija za novinare Viktora Orbana i Milorada Dodika, najavljeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.