JASAN STAV Zaključak Odbora za vanjsku politiku

Senat: SAD ne smiju biti neodlučne prema zapadnom Balkanu, pojačana politička paraliza u BiH

Sjednica održana u srijedu u Vašingtonu

Avaz.ba
17.06.2019 13:17

Senat SAD: Razgovarano o Zapadnom Balkanu

Foto: Arhiv

Sjedinjene Američke Države i NATO saveznice ne mogu biti ambivalentne prema Zapadnom Balkanu.

Nedjelovanje u ovom regionu izaziva ruske zloupotrebe, o čemu svjedoči pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016, agresivna kampanja dezinformacija kako bi se utjecalo na referendum u Sjevernoj Makedoniji u septembru 2018. i pojačana politička paraliza u Bosni i Hercegovini od izbora Milorada Dodika, pro-ruskog, etničkog srpskog nacionaliste za predsjednika BiH u oktobru 2018. To je zaključak Odbora za vanjsku politiku američkog Senata na sjednici pod nazivom "Proširenje NATO-a: ispitivanje pristupanja Sjeverne Makedonije", prenosi Antena M.

Odboru su se obratili vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Ervoaziju - Filip Reker (Philip Reeker), i vršiteljica dužnosti pomoćnice ministra odbrane za međunarodnu sigurnost Katrin Vilbarger (Catherine Wilbarger).

Vilbarger je kazala da su ruski postupci u cijelom regionu izazvali raširen skepticizam prema ruskoj vladi i podstakli nekoliko zemalja da se još bliže uključe u NATO, posebno u sajber domenu. 

- SAD i naši NATO saveznici ne mogu biti ambivalentni prema Zapadnom Balkanu. Nedjelovanje u ovom regionu izaziva ruske zloupotrebe, o čemu svjedoči pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, agresivna kampanja dezinformacije kako bi se uticalo na referendum u Sjevernoj Makedoniji u septembru 2018. godine i pojačana politička paraliza u Bosni i Hercegovini od izbora Milorada Dodika, proruskog, etničkog srpskog nacionaliste za predsjednika BiH u oktobru 2018 - kazala je Vilbarger na sjednici održanoj u srijedu u Vašingtonu. 

Sjeverna Makedonija je, dodaje ona, blisko sarađivala sa Sjedinjenim Državama na suzbijanju uticaja Rusije u kibernetičkom prostoru, uključujući i pokretanje sistema za nadogradnju sajber sigurnosti. 

Vilbarger je kazala da nakon pristupanja Slovenije, Hrvatske, Albanije, a odnedavno i Crne Gore NATO, pristupanje Sjeverne Makedonije predstavlja historijsku priliku za dalje širenje stabilizujućeg utjecaja u ovom regionu. 

- Naši saveznici i partneri na Zapadnom Balkanu (regionu u kojem su SAD i NATO snage intervenirale dva puta u proteklih 25 godina) gledaju na Sjedinjene Države kao zemlju koja nastoji da odvrati Rusiju i institucionaliziraju stubove zapadnih demokratskih vrijednosti. Proširenje NATO-a ne koristi samo našoj kolektivnoj odbrani, već služi i za unapređenje osnovnih interesa SAD u okviru naše nacionalne strategije odbrane - kazala je ona.

Vilbarger je dodala da je Crna Gora pomogla Sjevernoj Makedoniji u pružanju pronicljivih smjernica u pripremama za pristupanje, kao i očekivanjima NATO-a nakon što je članstvo ostvareno. 

- Od sporazuma u Prespi, odnosi sa Grčkom su se poboljšali, uključujući i oblast odbrane, a Grčka je bila posebno korisna i osigurala zračne patrole nad zračnim prostorom Sjeverne Makedonije - zaključeno je na Odboru, prenosi antenam.net.

Komentari

NA VRH