PROCESI

ISIL-ovac Ibro Ćufurović postaje svjedok pokajnik?

Ovaj sirijski ratnik mogao bi tužiocima otkriti finansijere koji su plaćali bh. državljanima da se bore za Islamsku državu

Ćufurović: Šta i koliko zna

Piše: M.AŠČIĆ

17.6.2019

Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, koji je prije dva mjeseca deportiran iz Sirije u BiH, zbog sumnje da se pet godina borio za terorističku organizaciju Islamska država (ISIL), mogao bi uskoro postati svjedok pokajnik Tužilaštva BiH, nezvanično saznaje „Dnevni avaz“. 

Izbjeglički kampovi

Ćufurović, naime, već dva mjeseca odbija svaki vid saradnje s Tužilaštvom i brani se šutnjom. Razlog za to je što su mu supruga Amina Kečo, kojom se oženio na ratištu, i dvoje maloljetne djece i dalje u zarobljeništvu na sjeveru Sirije, u izbjegličkim kampovima koje kontroliraju Kurdi.

Ovaj ISIL-ovac dva puta je na ročištu kazao da ne želi nikakvu saradnju s tužiocima sve dok mu je porodica zarobljena, a među njima i jednogodišnji sin Jahja kojeg, osim na slikama, nikada nije vidio.

Prema nekim informacijama, Ćufurović je spreman tužiocima priznati šta je i kako radio u Siriji, kako se iz Sarajeva najprije prebacio u Tursku, kojim vezama, ko je to sve finansirao, a da mu se zauzvrat ubrza postupak deportacije porodice.

Prije nekoliko dana već su bile angažirane i neke nevladine humanitarne agencije kako bi se utvrdilo u kakvom su stanju njegovi supruga i djeca, a sve radi njihovog dolaska u BiH.

Ćufurović je jedan od državljana BiH koji je među prvima otišao na sirijsko ratište, zbog čega ga se otac Šefik javno odrekao.

Operativno je zanimljiv upravo zbog svojih veza s brojnim državljanima koji se i dalje nalaze u Siriji, a u svom iskazu mogao bi otkriti finansijere odlazaka, ali i vezu sada već osuđenog Bilala Bosnića te Nusreta Imamović, ISIL-ovca koji je u Siriji i Iraku okupio balkansku brigadu, a zatim pobjegao u Libiju.

Nezavidan položaj

Do sada su mnogi povratnici sa sirijskog ratišta pristajali na sporazume o priznanju krivice s Tužilaštvom, sve s ciljem da ubrzaju suđenja i dobiju blaže kazne. No, Ćufurović ima jak motiv za saradnju jer je u nezavidnom položaju zbog porodice.

Ukoliko dođe do saradnje, on bi mogao precizno otkriti i ko je šta od zarobljenih bh. državljana radio u Siriji. Interesantan je i stranim službama, a zanimljivo je da je od stotine zarobljenih ISIL-ovaca iz BiH jedino on do sada izručen BiH.

Majka će ga posjetiti u zatvoru 

Saznajemo da će Ćufurovića tokom ove sedmice u zeničkom zatvoru, gdje se nalazi već dva mjeseca, posjetiti majka Rukija.

Sud BiH dozvolio je posjete sinu i telefonske razgovore, bez obzira što je ona privilegirani svjedok Tužilaštva. Za dva mjeseca, koliko je u BiH, Ćufurovića je do sada vidio samo brat Ernad. Otac Šefik ne želi da čuje za njega, dok majka, kako je nedavno rekla za „Avaz“, jedva čeka da ga zagrli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.