PREPUCAVANJA Ne smanjuju se tenzije nakon gostovanja glumca na HRT-u

Pet podobnih: Dopredsjedniku HDZ-a Ćosiću Hadžihafizbegović gori od Hitlera

Nijedan Hrvat nije nam prihvatljiv ako će ga izabrati Emir i njegov nadnarod

A. Ču. / Avaz.ba
17.06.2019 22:07

Hadžihafizbegović: Različite interpretacije

Premijer Zapadnohercegovačkog kantona/županije i dopredsjednik HDZ-a Zdenko Ćosić komentirao je za HMS izjavu poznatog glumca Emira Hadžihafizbegovića, koji je u jučerašnjoj emisiji “Nedjeljom u 2” Hrvatske televizije nabrojao pet Hrvata prihvatljivih Bošnjacima. Za Ćosića je to “opasan oblik neonacizma”.

Mišljenja sam da bi Bošnjaci sutra glasali za Dianu Zeleniku, Martina Raguža, Krešu Zubaka, fra Ivana Šarčevića ili Franju Topića da budu predsjednici BiH narednih deset godina. Topić da se sutra kandidira za gradonačelnika Sarajeva sve bi pomeo. Bošnjaci nemaju problema da ih vode čestiti ljudi. Ali imaju problema s Čovićem koji je s Dodikom stao na stranu demontiranja BiH društva - kazao je Emir Hadžihafizbegović pokušavajući obrazložiti podršku koju Željko Komšić uživa kod znatnog broja Bošnjaka. 

Ćosić kaže kako Hadžihafizbegović, ipak, nije tako dobar glumac da bi publici podvalio svoj oblik fašizma kao ispravan i društveno prihvatljiv. Taj heroj “nadnacije” pokušava nas, veli Ćosić, uvjeriti da sve mora biti podređeno kultu države. Naravno, u ovom slučaju država je on i njegova nadnacija.

- Zvuči nevjerovatno kad Emir kaže da poznaje pet Hrvata i nabraja ih imenom i prezimenom koji su njegovu bošnjačkom narodu prihvatljivi. A ja vjerujem da je Hitler imao više prihvatljivih Židova - kazao je Ćosić za HMS te dodao kako Hadžifafizbegoviću to još nije dovoljno nego poziva HDZ da nabroji pet, toj stranci, prihvatljivih Bošnjaka. 

- S najvećom odioznošću odbacujemo svaki pokušaj fašističkog sudovanja o prihvatljivim pojedincima iz loših naroda. Hoće li jednom biti jasno tim nacionalističkim glavama - svaki građanin, pa tako i svaki Bošnjak nama je prihvatljiv ako ga taj narod izabere za svog predstavnika ili drugim riječima - nijedan Hrvat nije nam prihvatljiv ako će ga izabrati Emir i njegov nadnarod. I to treba biti jasno - poručio je Ćosić.

Komentari

NA VRH