SJEĆANJE

Cvijeće kraj masovnih grobnica Sjemeč, Krive strane, Seljani i Borike

S obilježavanja prošle godine. Arhiv

Piše: Al.B

18.6.2019

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na lokacijama Sjemeč, Krive strane, Seljani i Borike članovi Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba „Suza“ u srijedu će obilježiti 27. godišnjicu stradanja građana Rogatice. 

U popodnevnim satima u Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici bit će proučen tevhid za žrtve zločina počinjenih na području ove općine. 



- Pravde za žrtve i članove njihovih porodica još nema. U Rogatici je vrlo malo ili skoro nimalo onih koji su procesuirani za ratne zločine, a i oni koji su bili optuženi kasnije se oslobađaju. Za rogatičke žrtve pravde nema. Pa nisu ptice pojele 1.500 Bošnjaka, oni nisu tek tako nestali. Ipak, mi još čekamo pravdu i čekat ćemo je dok smo živi, dok ne pronađemo i posljednju žrtvu iz našeg grada – kazala nam je predsjednica Udruženja „Suza“ Maida Ćurovac.

Na području Rogatice, tokom agresije na BiH, ubijeno je blizu 1.500 civila, a još se traga za stotinama njih. Godišnjice stradanja svake godine obilježavaju se na drugoj lokaciji, na mjestima na kojima su nakon rata pronađene masovne grobnice sa posmrtnim ostacima žrtava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.