EKSTRADICIJA

"Avaz" saznaje: Bivši policijski komesar Ramo Brkić danas će biti izručen Bosni i Hercegovini

Ramo Brkić. Arhiv

Piše: M. AŠČIĆ

18.6.2019

Ramo Brkić, nekadašnji komesar MUP-a USK, danas će biti izručen Bosni i Hercegovini, ekskluzivno saznaje "Avaz". 

Brkić je, podsjećamo, uhapšen prije dvije sedmice u Sloveniji, a po Interpolovoj potjernici, koju je raspisao Sud BiH.

Njega je policija u Sloveniji uhapsila na graničnom prijelazu Gruškovje i 25.maja i od tada se nalazio u pritvoru u Mariboru

Prema informacijama "Avaza", Brkić će, nakon izručenja, biti prebačen u prostorije Suda BiH na zadržavanje.

Ovaj bivši visoki policijski službenik pobjegao je iz države prije dvije godine, a nakon što je pravomoćno osuđen na 11 godina za organizirani kriminal i trgovinu narkoticima.

Za Brkićem je prije tri godine Interpol raspisao crvenu potjernicu. On se, nakon što je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora, nije javio na izdržavanje kazne.

U to vrijeme sudilo mu se, u postupku protiv sutkinje Suda BiH Azre Miletić, za davanje mita, a u kojem je bio optužen i Senad Šabić, koji je, također, u bijegu.

Prema presudi Suda BiH, Brkić je, nakon što je stupio na funkciju komesara policije USK, odlučio iskoristiti svoj položaj za obavljanje raznih krivičnih djela pa je s tim ciljem stupio u kontakt s osobama za koje je kao visoki policijski dužnosnik znao da vrše krivična djela neovlaštenog prometa opojnih droga i koje su na području USK u prošlosti vršile slična krivična djela te je, zajedno s tim osobama, na više lokacija u USK organizirao proizvodnju opojne droge, a potom i prodaju u inozemstvu te podjelu dobiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.