POTOČARI Susret s majkama Srebrenice

Ambasadorica Kanade odala počast žrtvama genocida u Srebrenici

Fena
18.06.2019 10:51

Foto: Institut za istraživanje genocida Kanada

Ambasadorica Kanade za BiH Izabel Pupar (Isabelle Poupart) posjetila je Memorijalni centar Potočari i susrela se s majkama Srebrenice pred odlučivanje vlade Kanade o peticiji e-1837, kojom se traži krivična odgovornost u toj zemlji za one koji negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid - saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK). 

Naglašavajući da je riječ o veoma važnom koraku kanadske ambasadorice, IGK navodi da je ambasadorica Pupar u Potočarima boravila u pratnji predstavnika ministarstva vanjskih poslova Kanade.

Ona je uputila poruku direktoru IGK-a Emiru Ramiću u kojoj podsjeća da su kanadski politički predstavnici tokom niza godina izdavali saopćenja u vezi sa genocidom počinjenom u Srebrenici.

- Sa moje strane, u protekle dvije godine 11. jula izdala sam zajedničke izjave s ambasadorom Stefanom Dionom (Stéphane Dion) u svojstvu specijalnog izaslanika Kanade za Evropu. Istu zajedničku izjavu izdat ćemo i ovog 11. jula - navela je između ostalog.

Govoreći o svojoj posjeti Memorijalnom centru Potočari, navodi da je to bilo veoma dirljivo i srceparajuće iskustvo.

- Pored informacija koje smo dobili od osoblja Memorijala, zahvalna sam preživjelim žrtvama, uključujući i mnoge majke Srebrenice, koji su s nama podijelili svoje priče i pratili nas u obilasku - dodala je.

Emir Ramić je izrazio zahvalnost u ime Instituta, kao i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, bosanske zajednice u Kanadi te posebno u ime preživjelih žrtava genocida koji žive u Kanadi, što je ambasadorica Pupar, u ime države Kanade, odala počast žrtvama genocida u Memorijalnom centru i tako ohrabrila preživjele, posebno majke Srebrenice da nastave borbu za istinu, pravdu i kulturu sjećanja.

Ramić ističe da je posjeta ambasadorice Potočarima posebno značajna u momentu kad je, prije nekoliko dana, kanadski parlament prezentirao peticiju e-1837.

Izrazio je nadu da će kanadskoj vladi odavanje počasti žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Potočarima i izjave Majki Srebrenice biti još jedan argument u prihvatanju zahtjeva iz peticije e-1837.

Komentari

NA VRH