INFRASTRUKTURA

Počela izgradnja saobraćajnica u Poslovnoj zoni "Zenica"

D. Pa.

18.6.2019

U Poslovnoj zoni "Zenica 1" počela je izgradnja saobraćajnica 7, 7a i 7b sa pripadajućom komunalnom infrastrukturom, a radovi se izvode u sklopu projekta “Unapređenje infrastrukture u Poslovnoj zoni Zenica 1”, za koji je Grad dobio sredstva u okviru javnog konkursa koji je raspisalo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta. 

Cilj projekta je podrška razvoju malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje infrastrukture na principu poboljšanja pristupa, kapaciteta, kvaliteta i atraktivnosti poslovnih zona u gradu Zenica.

- Poseban cilj je unapređenje komunalne infrastrukture u Poslovnoj zoni.

Projekt je vrijedan 620.053 KM, a finansiraju ga Grad, sredstvima u iznosu 370.053 KM, i Federalno ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta grant sredstvima u iznosu od 250.000 KM - kažu iz Gradske uprave.

Izvođač radova je konzorcij koji čine zeničke firme “Komgrad-Ze” i “Almy-transport”, a završetkom radova očekuje se unapređenje saobraćaja u Poslovnoj zoni, poboljšanje oborinske ulične i fekalne kanalizacije, stvaranje uvjeta za ulazak minimalno sedam novih malih i srednjih preduzeća u Zonu te otvaranje novih površina slobodnog zemljišta ukupne površine 45.000 metara kvadratnih.

Potpuna implementacija projekta dovest će do otvaranja oko 70 radnih mjesta. Pored toga, u Poslovnoj zoni "Zenica 1" planirana je i sanacija javne rasvjete.

- Gradska uprava,u saradnji sa Udruženjem poslodavaca "Zenica", Privrednim savjetom Grada Zenica i Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA, čini sve da stvorimo bolje uvjete za ulaganje kako domaćih tako i stranih investitora - poručio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.