SARAJEVO

Kolegij Predstavničkog doma bez saglasnosti o zakazivanju nastavka hitne sjednice

S. Mujić

18.6.2019

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije postigao saglasnost o zakazivanju nastavka hitne sjednice koja je prekinuta u petak, 14. juna, nakon što nije bilo entitetske većine za usvajanje dnevnog reda.

Prema riječima Borjane Krišto, predsjedavajuće Doma, obaveza je da se zastupnici izjasne o dnevnom redu u drugom krugu glasanja.

- Nakon ove odluke, ide moje zakazivanje nastavka sjednice na kojem bi se trebali izjasniti o prijedlogu dnevnog reda - kazala je Krišto.

Ona je navela da je Kolegij razgovarao i o tome kako stvoriti pretpostavke da bi zakonodavna vlast funkcionirala u punom kapacitetu.

- Danas smo se dogovorili da iniciramo svim političkim predstavnicima i svim klubovima koji egzistiraju u Predstavničkom domu da pošaljemo jedan dopis gdje ih potičemo na što bržu uspostavu, što hitnije zasjedanje i razgovor kako bi se uspostavila i izvršna i zakonodavna vlast u punom kapacitetu - rekla je Krišto.

Kada je riječ o današnjem sastanku Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine BiH sa predstavnicima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), Krišto je kazala kako su svi članovi Kolegija iznijeli svoje stavove.

- Ono što je obilježilo sastanak jeste razgovor o nefunkcioniranju izvršne vlasti na nivou BiH, ali se kroz cijelu tu priču proizvelo da je neformiranje izvršne vlasti ujedno i prepreka za funkcioniranje zakonodavne vlasti u punom kapacitetu - kazala je Krišto

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.