PORUKE

Mostarci odlučni: Ostajemo ovdje, ne pada nam na pamet tražiti pravdu po Sarajevu

Danas pred „Uborkom“: Ne misle odustati. Avaz

Piše: M.Sm.

18.6.2019

Pet kamiona natovarenih otpadom, tri „Komosa“ i dva „Parkova“, jutros su od osam sati parkirani kod deponije „Uborak“. Pred deponijom su i mještani, koji deveti dan u blokadi drže deponiju, kao i brojne policijske snage. Svi čekaju rasplet situacije i rješenje.

Mještani poručuju da su odlučni u sprečavanju odvoza smeća sve dok s gradskim vlastima ne postignu dogovor.

- Naš ključni problem je iznalaženje nove lokacije za novu deponiju. To je naš cilj. Mi smo gradonačelniku ponudili da zajedničkim snagama vršimo pritisak na Vladu Federacije da se što prije iznađe rješenje za novu lokaciju. Nismo rekli da deponiju treba odmah zatvoriti, ali do kraja godine svi njeni kapaciteti će biti popunjeni. I, onda, šta dalje? Samo ih tjeramo da iznalaze mogućnosti za novi lokalitet, novu deponiju. Nismo rekli da se deponija zatvori za Novu godinu, već za 12 mjeseci od dana dogovora, mada smo spremni taj rok bi i produžiti – kaže nam Nijaz Hodžić, predstavnik mještana koji su se organizirali u Građansku inicijativu „Jer nas se tiče“.

Policije se, ističe, mještani ne boje. Naprotiv, kaže on, do sada nisu imali problema niti ih očekuju.

- I oni su svjesni situacije, baš kao što i mi znamo da smeće treba krenuti iz grada i da je grad grozno prljav, ali, sad je sve do gradskih vlasti, oni odlučuju. Mi odavde nigdje nećemo ići, ako neko misli da trebamo tražiti pravdu po Sarajevu, nama to ne pada na pamet. Ne pada nam na pamet da idemo pred Gradsku upravu, jer naš problem je ovdje - poručuje Hodžić.

Omer Hujdur, također predstavnik mještana, kaže kako samo traže jasan i konkretan datum za iznalaženje nove lokacije deponije.

- Mi ostajemo ovdje. Decenijsko trovanje naroda animalnim i medicinskim otpadom više neće proći - iznosi Hujdur.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.