SARAJEVO

Reis Kavazović: Pedi Ešdaun zadužio je BiH i njene građane

Posebno mi je zadovoljstvo što su se i reis Kavazović i porodica Ešdaun odrekli novčane nagrade u korist "Merhametove" fondacije za stipendiranje "Edah Bećirbegović"

A. NUHANOVIĆ

18.6.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Manifestacija dodjele "Merhametove" godišnje nagrade iz Fondacije "Muradif Ćato" održana je danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu. 

Ovogodišnji laureati su reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović i posthumno Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), bivši visoki predstavnik u BiH.

Nagradu je, u ime Ešdaunove porodice, primio ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild (Matthew Field).

Kenan Vrbanjac, direktor "Merhameta", pozdravio je prisutne. 

- Čestitam reisu Kavazoviću, porodici lorda Pedija Ešdauna i upućujem najiskrenije pozdrave ambasadoru Fildu i zahvaljujem mu što je, u ime porodice Ešdaun, primio nagradu. Posebno mi je zadovoljstvo što su se i reis Kavazović i porodica Ešdaun odrekli novčane nagrade u korist "Merhametove" fondacije za stipendiranje „Edah Bećirbegović“. Na taj način će u narednoj školskoj godini stipendirati 20 učenika iz socijalno ugroženih porodica u manjem bh. entitetu – rekao je Vrbanjac, dodajući da je ponosan što je na čelu "Merhameta", koji je ove godine obilježio 106. godišnjicu svoje misije dobročinstva.

Zahvalnost na nagradi iskazao je reis Kavazović, koji je naglasio kako je Pedi Ešdaun zadužio BiH i njene građane.

- Meni je posebno drago da je "Merhamet" odlučio da svoju nagradu dodijeli Ešdaunu, koji je za nas mnogo učinio, a i "Merhamet" čini sve da olakša život građanima u BiH, posebno onim kategorijama kojima je pomoć neophodna. "Merhamet" je to činio godinama. Čast mi je da sam dobio nagradu koja me obavezuje da još više činim i radim i ljudima kojima je potrebno pomognem da što lakše podnesu teške udare sudbine u kojoj se nađu - poručio je ef. Kavazović.

Ambasador Palmer je kazao da mu je zadovoljstvo što je primio nagradu za lorda Ešdauna, koji je preminuo u decembru 2018.

- Pedi Ešdaun je bio veliki prijatelj BiH i drago mi je što je to prepoznato. Vjerujem da bi lordu Ešdaunu bilo drago da dobije nagradu s prijateljem reisom Kavazovićem – kazao je Fild.

Novinare je zanimalo kako bi Ešdaun reagirao na ovakvo stanje u BiH.

- On je uvijek bio na strani građana i njihovih potreba. On bi mislio da je ova situacija teška za građane i da svi moramo misliti na potrebe građana, što je i on radio - poručio je ambasador Fild.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.