REAKCIJE

Ambasada Rusije nezadovoljna izvještajem PIC-a: Insistiramo na dosljednom poštivanju dejtonskih dokumenata

Pokušaji vraćanja suverene Bosne i Hercegovine pod vanjsko upravljanje nemaju perspektive i koče proces stabilizacije

Petr Ivancov, ruski ambasador u BiH. Arhiv

Fena

18.6.2019

Ambasada Rusije smatra kako je zvanični izvještaj koji je objavljen nakon sastanka političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) pristrasan i jednosmjeran.

- Nismo se pridružili zaključku nakon sastanka održanog 17.-18. juna političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora. Nažalost, dokument je pristrasan i jednosmjeran, ne odražava stvarnu situaciju u zemlji, ne pokriva aktuelne probleme i u suštini ne doprinosi jačanju međuetničkog pomirenja i konstruktivnog dijaloga, traženju kompromisa za unutrašnja bosanskohercegovačka pitanja.

Uvjereni smo da je prioritetan zadatak završetak suviše odugovlačenog procesa formiranja Vijeća ministara BiH na osnovu rezultata općih izbora bez ikakvih vještačkih uvjetovanja. Upravo ovo bi omogućilo nastavak socijalnih i ekonomskih reformi u zemlji radi poboljšanja kvaliteta života svih njenih naroda, olakšavanje funkcioniranja drugih organa vlasti - stav je Ruske ambasade u Sarajevu. 

Ambasada je pozvala sve strane na fokusiranje ka zajedničkoj agendi, suzdržanost od neodgovorne retorike, na međusobno poštivanje zakonitih interesa te na okretanje ka izgradnji povjerljivih odnosa i saradnje zasnovane na uzajamnom poštovanju u skladu s principima Općeg okvirnog mirovnog sporazuma.

- Kao država garant Općeg okvirnog mirovnog sporazuma, insistiramo na dosljednom poštivanju propisanih u dejtonskim dokumentima ustavnih temelja kojim se reguliraju prava i nadležnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta Bosne i Hercegovine koji nemaju alternativu - naveli su u saopćenju.

Pokušaji vraćanja suverene Bosne i Hercegovine pod vanjsko upravljanje nemaju perspektive i koče proces stabilizacije u zemlji, dodaje Ruska ambasada i naglašava da je neophodan nastavak djelovanja ka što skorijem zatvaranju Ureda visokog predstavnika u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.