SAOPĆENJE

Naša stranka: Milorad Dodik u paradiplomatskim aktivnostima u Mađarskoj bahato krši Dejton

Lj.S./Avaz.ba

18.6.2019

Naša stranka oštro osuđuje paradiplomatske aktivnosti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na današnjem sastanku s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Kako je saopćeno iz ove stranke, iskazani stavovi poput onih o uspostavljanju zvaničnih odnosa i političke saradnje države Mađarske i jedne teritorijalne jedinice u BiH kakav je entitet Republika Srpska nisu prihvatljivi, baš kao ni Dodikovo postavljanje u ulogu diplomate susjedne Republike Srbije.

- Isključiva fokusiranost na jačanje veza Republike Srpske kao jednog od entiteta sa suverenom državom kakva je Mađarska nije i ne može biti dio zvanične diplomatske aktivnosti naše zemlje. Takvo ponašanje člana Predsjedništva BiH predstavlja ne samo bahato kršenje Dejtonskog sporazuma nego i nepoznavanje osnovnih pravila ponašanja u međunarodnoj diplomatiji - dodaje se u saopćenju.

Za Našu stranku neprihvatljivo je da Dodik zloupotrebljava poziciju člana Predsjedništva BiH za uspostavljanje paralelnih državničkih i diplomatskih odnosa koji, kako navode, odražavaju isključivo njegovu apsurdnu političku viziju i njegove želju za dobrim ličnim odnosima s političarima ekstremnih, desničarskih opcija u Evropi.

- Antievropska i antiliberalna politika Viktora Orbana i njegovo autokratsko shvatanje države možda jesu model kakvom teži Milorad Dodik i kakvog je uveo u entitetu Republika Srpska, ali to nije zvanična politika BiH - kaže se.

Naša stranka upozorava i predstavnike Evropske unije u BiH na poruke poslane iz jedne od članica Unije i poziva sve međunarodne partnere na saradnju u suprotstavljanju jačanju veza između radikalnih političara retrogradnih ideologija kakve predstavljaju Dodik i Orban.

- Također, pozivamo i građane Republike Srpske da uvide kako se interesi Milorada Dodika i njegovih partnera u sukobu s njihovim stvarnim interesima i da kroz civiliziran, politički dijalog zajedno pronađemo način da našu domovinu Bosnu i Hercegovinu učinimo mirnom, progresivnom i složno je povedemo ka evropskom putu i boljoj budućnosti - zaključuje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.