NAJAVA

Dodik zakazao sjednicu Predsjedništva: Tema migracije i EU integracije

Sutra sjednica Predsjedništva. Arhiv

Lj. S./Avaz.ba

18.6.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik za sutra je zakazao 3. redovnu sjednicu Predsjedništva BiH. 

Dnevnim redom predviđeno je 13 tačaka, od kojih je većina protokolarnih, a najvažnije teme o kojima će članovi Predsjedništva razgovarati su EU integracije i stanje u oblasti migracija.

Podsjećamo, na nedavno održanoj hitnoj sjednici također se raspravljalo o migrantskoj situaciji u BiH, ali bez zajedničkog stava o problemu. Predsjedavajući Dodik je odbio da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu BiH, uključujući i entitet RS. 

Također, odbio je i angažman Oružanih snaga BiH. O istim temama razgovarat će i sutra. Pred članovima Predsjedništva naći će se i izvještaj Vijeća ministara o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, kao i izvještaj o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH. 

Razgovarat će se i o prijedlogu odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji BiH. 

Kako se navodi, dnevnim redom predviđen je i prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaklјučivanja sporazuma o izmjeni Sporazuma između Vijeća ministara BiH i vlade Republike Azerbejdžan o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, te priјеdlоzi odluke o prihvatanju nekoliko sporazuma, kao davanje odobrenja na nekoliko memoranduma i sporazuma o saradnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.