GODIŠNJICA

Na današnji dan ubijeno 1.500 civila Bošnjaka, za nekima se još traga

Počast žrtvama bit će odata učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća

Arhiv

Fena

19.6.2019

U organizaciji Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba "Suza" danas će biti obilježena 27. godišnjica stradanja građana Rogatice.

Predviđen je obilazak lokacija nekoliko masovnih grobnica uz putnu komunikaciju Rogatica - Borike.

Počast žrtvama bit će odata učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na lokacijama Sjemeč I i II, Dizdareva njiva, Krive strane I, Seljani i Borike-Kazani, a prisutnima će se obratiti muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, glavni imam Medžlisa IZ Rogatica Amel ef. Kozlić i predsjednica Udruženja "Suza" Maida Ćurevac.

Nakon podne-namaza, u gradskoj Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici pred duše žrtava stradalih u toj općini bit će proučen tevhid, poklonjena i zajednička hatma te proučeni jasin i dova.

Iz Udruženja "Suza" naglašavaju da nema pravde za rogatičke žrtve te podsjećaju da je tokom agresije na BiH u tom gradu ubijeno oko 1.500 civila i da se za mnogima još traga. Porodice i prijatelji stradalih osoba izražavaju ogorčenje lošim procesuiranjem odgovornih za ratne zločine.

- Pozivamo sve sugrađane, posebno članove porodica iz Rogatice koji su izgubili svoje najmilije u masovnim grobnicama Jama Sjemeč I i II, Dizdareva njiva, Krive strane I, Seljani i Borike-Kazani, kao i sve ljude dobre volje, bez obzira na vjeru i naciju, koji razumiju našu bol, da nam se pridruže u obilježavanju stradanja u što većem broju, sa željom da se ono nikome i nigdje ne dogodi - poručuju iz Udruženja "Suza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.