SARAJEVO

VSTV će u petak opet raspravljati o pismu Delegacije EU

Ilustracija

D. B. - M. Aš.

19.6.2019

13:05

U toku je pauza. Nastavk se očekuje u 13:30 sati.

12:45 

Ružica Jukić kazala je da prihvata kritike iz pisma, osim onih koje se odnose na pravilnike o imenovanjima. 

Tegeltija je, nakon rasprave, dodao da će trećeg dana sjednice, u petak, biti usvojen tekst pisma koji će pripremiti pet članova Vijeća i onda će tim pismo odgovoriti delegacijama koji su iznijele kritike i upozorenja na njihov rad. 

12:40

Tegeltija je dodao da je o ovom pismu već obavljena rasprava na prošloj sjednici i da je do sada sve rečeno. 

Kako je pojasnio, najbolje bi bilo napraviti jedno pismo i odgovoriti partnerima. 

Goran Nezirović smatra da se o pravosuđu u BiH govor  senzacionalistički i da izostaje objektivna slika o stanju u ovoj  oblasti. 

Na jednoj strani sve je crno, a na drugoj sve dobro. Mi moramo napraviti jedan reformski program i sve uključiti. Akcioni plan EU je program u grubim crtama. Bez saradnje, mi smo točkovi koji se okreću, a ništa ne pokreću - rekao je Nezirović. 

Prema njegovim riječima, mora se promijeniti Zakon o sudovima omogućiti nadležnost drugostepenih sudova kako bi niži sudovi mogli ostvarivati norme. Moramo i izmijeniti Zakon o parničnom postupku - smatra Nezirović.

12:15 

Nakon pauze, u toku je rasprava o pismu koje su Misija OSCE-a, Ambasada SAD i Delegacija EU poslale prije tri sedmice na adresu VSTV-a. 

Jadranka Lokmić-Misirača je kazala da zakonodavna vlast ignorira prijedloge i da ne znaju s kim da polemišu. 

Ona se ponovo osvrnula na poziv Nezirovića da svi podnesu ostavku i kazala da su mediji pogrešno prenijeli njenu izjavu. 

- Ja sam rekla da nema nevinih. Imaju snimci šta sam i kako rekla. Prva sam dala svoj imovinski karton, ali ne znam kako će se to riješiti ni kako će se riješiti ocjenjivanje Suda BiH. Svi se moraju ocjenjivati - rekla je Lokmić-Misirača. 

11:50

Stalni član VSTV-a Selim Karamehić u izjavi za medije tokom pauze kazao je da dijeli mišljenje s Nezirovićem kada je riječ o kolektivnoj ostavci. 

- Dijelim mišljenje s kolegom Nezirovićem. Dali smo saopćenje jer smo željeli da javnost zna da ne dijelimo mišljenje potpredsjednice Jukić. Ja sam pristalica da kompletno podnesemo ostavku. Da pošaljemo poruku pravosuđu BiH da želimo promjenu. Mi smo 23. maja dali povjerenje i podršku predsjedniku na osnovu informacije koju smo tada imali. Stav Nezirovića je jasan i ja ga podržavam u tome u potpunosti. Naša moralna odgovornost je da podnesemo ostavku. Svi trebamo to uraditi. Trebamo restartovati stanje i pravosuđa i Vijeća. Svježa krv bi pomogla osvježenju i unapređenju - kazao je Karamehić. 

11:35

Jadranka Lokmić-Misirača kazala je na sjednici da samo onda kada joj argumentirano obrazlože zašto treba dati otkaz, to će uraditi. 

- Naradila sam se kao konj, a to znaju svi članovi Tužilačke komisije. Nikada neću dati ostavku, neka me niko ne proziva. Kada budem davala ostavku, onda ću progovoriti o svemu. Trebamo li dati ostavku zato što dva portala pišu, a treći sporadično prenosi. Podnijela sam tužbu. Svi smo za ovo pojedinačno odgovorni. Ovdje nema nevinih. 

Informacija o realizaciji zaključaka sa sjednice Vijeća održanih 14. i 15. maja 2019. godine, 23. maja 2019. godine i 29. maja i 30. maja 2019. godine usvojena je sa 12 glasova za. 

11:15

Goran Nezirović pozvao je na kolektivnu ostavku članova VSTV-a.

- Moramo priznati da stepen povjerenja u ovu instituciju nikada nije bio niži. Mislim da je pitanje elementarne i moralne odgovornosti. 

Spreman sam odmah danas da, zajedno s vama, potpišem vlastitu ostavku.

Ukoliko to ne prihvatite, smatram da trebamo podnijeti kolektivnu ostavku. Šta god da uradimo, kakvo god dobro, ovaj saziv neće vratiti kredibilitet ovoj instituciji. Siguran sam da nećemo moći provesti suštinske reforme - kazao je Nezirović. 

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, ističe da ne dijeli mišljenje s Nezirevićem. 

- Siguran sam da će vrijeme pokazati da se vode kampanje protiv ovog vijeća. Ova kampanja stvara alarm u javnosti i to će tako biti dok se ne razjasne stvari. Međutim, kada se razjasne, vidjet će se da je potpuno suprotno. Moram da kažem da je ovo vijeće u 2017. godini, kada smo usvojili akcioni plan, jedino uradio u cijeloj BiH konkretne stvari na Evropskom putu BiH. Siguran sam da će vrlo brzo i javnost znati šta se zaista desilo - ističe Tegeltija. 

Komentar Nezirovića izazvao je žustru raspravu, u koju se, među ostalim, uključila i Ružica Jukić. 

- Svako ima pravo dati ostavku ako nije dobro radio. Što se mene tiče, nemam nijedan razlog za to. Je li principijelno pred medijima pozivati na kolektivnu ostavku? Imala bih reći o kolegama još svašta, poštedjet ću ih ovom prilikom. Svako ko smatra da je narušio ovu instituciju ima pravo dati ostavku, ali da ne poziva druge na to - rekla je Jukić. 

10:50

Nakon što je usvojen dnevni red, uslijedila je desetominutna pauza na kojoj je Monika Mijić, zastupnica Vijeća ministara BiH, dala izjavu za medije te objasnila šta je podrazumijevala pod tim kada je kazala da se Vijeće etnički raspodijelilo. 

- Dojam da se Vijeće raspodijelilo stekla sam od momenta kada se to u medijima počelo isticati. Međutim, moram reći da je mene iznenadilo da je četvero kolega iz Vijeća odlučilo da da zajedničku izjavu, posebno što su sve četvero bošnjačke nacionalnosti. I ono što mi je bilo interesantno jeste da kolege nisu kontaktirale mene, eventualno se možda i ja želim priključiti njihovom mišljenju. Predsjednik Tegeltija davao je izjave u osobnom svojstvu, ovo je prvi put da su se određeni članovi Vijeća udružili i dali zajedničko saopćenje i to samo bošnjački članovi Vijeća - kazala je Mijić. 

10:00

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH jutros su započeli trodnevno zasjedanje. 

Prije usvajanja dnevnog reda, vodila se žustra rasprava o objavama potpredsjednice Ružice Jukić, kako navode, ličnih stavova na zvaničnoj internet-stranici VSTV-a. 

- Smatram da treba dati svoje saopćenje. Nije uredu da putem privatnog profila odgovaram za nešto što me optužuju. Sve što sam izjavila, imam dokaze za to. Nisam neozbiljna osoba - istakla je Jukić. 

U raspravu se uključila i Monika Mijić, koja je kazala da se Vijeće etnički raspodijelilo. 

- Rasprava je totalno neproduktivna. Na razini dječijih prepucavanja. Želim podsjetiti Vijeće da smo jednoglasno izabrali rukovodstvo. Svi ste dali jednoglasnu podršku predsjedniku. Ovo vijeće više ne vlada sobom. Predlažem da članovi, koji misle da su pogriješili u izboru rukovodstva, imaju mogućnost da smijene rukovodstvo te da se hitno donose zaključak da urede pravila na koji način i kako se može koristiti stranica - istakla je Mijić. 

Selim Karamehić je istakao da razlog zbog kojeg su se oni javili i započeli raspravu o ovome nije nacionalni. 

- Mi smo željeli da javnost zna naš stav, a ne stav muslimana ili Bošnjaka - ističe Mehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.