AKTUELNO

Konaković: SDA pokušava zadržati potpunu kontrolu policije

Smatram da treba biti hitan postupak jer nemamo mogućnost zakonskog izbora da izaberemo komesara i činjenica da je obavljena rasprava u okviru Radne grupe, kaže Katica

A. TABAK

19.6.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Nakon pauze na sjednici Skupštine KS zastupnici će po hitnom postupku razmatrati prijedloge zakona o unutrašnjim poslovima i zakona o policijskim službenicima. Inače, duža rasprava danas se vodila po pitanju ova dva zakona, a naročito je bilo sporno njegovo hitno usvajanje za zastupnike SDA.

Predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković kazao je da se danas jasno vide dvije grupe političara na sceni.

- Jedni misle da je stanje u MUP-u KS odlično i da ne treba mijenjati ništa. To je SDA sa zastupnicima. I drugi koji su svjesni trenutnog stanja u MUP-u KS nakon silnih propusta i problema koje mi građani osjetimo, od slučaja ''Memić'', ''Sefić'', ''Dovadžija'', ubistava policajaca... I ovaj cirkus, Vahid Ćosić i Mevludin Halilović, u kojem oni jedan drugog imenuju i pokazuju da su jedan tim koji nije spreman za ozbiljnije reforme policije – rekao je Konaković.

Istakao je da se traži rješenje za situaciju u kojoj trenutno nemaju adekvatne prijedloge za prvog čovjeka policije.

- SDA pokušava zadržati potpunu kontrolu policije u KS jer to velikim dijelom ima. Oni to kontroliraju, mi to ne damo, hoćemo struku i sve su njihove primjedbe pale u vodu – rekao je Konaković.


Zvonko Marić, šef Kluba zastupnika SBB-a, kazao je kako se sada prigovara politizaciji policije, a zapravo svi su bili zagovornici politizacije.

- Mi znamo kako je djelovala policija. Da li vi znate ijednog komesara ili bilo kojeg dužnosnika u KS ili šire da je postavljen ili imenovan mimo volje politike? Zašto sada prigovarati? Držite lopova, oni su lopovi, a zapravo su oni to radili i zapravo je to njihov model po kojem djeluju. Stoga smatram da je ovaj zakon napredak u odnosu na prethodni, jer je aktuelni zakon protiv Ustava, posebno što nije usklađeno pitanje uniformi s Federalnom uredbom o uniformama – rekao je Marić.


Ministar unutrašnjih poslova Admir Katica kazao je kako je izvršena analiza policijskog sistema te da su utvrđene anomalije koje je potrebno liječiti donošenjem novih zakonskih rješenja.

- Prvenstveno se to odnosi i na pitanja struke. Izvršenim analizama se utvrdilo da dvije trećine policajaca nemaju adekvatnu stručnu spremu. Stoga mi ovim zakonom za sva buduća uposlenja u MUP-u KS propisujemo tačno određene oblasti iz kojih moraju poticati budući policijski službenici. Istovremeno, vodimo računa o tome da dugogodišnji policajci moraju imati svoja stečena prava i mi ovim zakonom ta prava štitimo – rekao je Katica.  

Istakao je da će po novom zakonu policijski komesar moći biti osoba koja nikad nije bila član političkih partija i koju nikad politička partija nije bila postavila ne neku poziciju.

Ministar Katica je dodao da stečena prava policijskih službenika neće biti ugrožena.


11:30

Tokom rasprave o hitnosti usvajanja Prijedloga zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima u jednom trenutku zastupnik Aljoša Čampara zapitao se je li predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković sa sobom na sjednicu ponio pištolj.

Konaković je kazao da, ukoliko sumnjaju, provjere te da bi, donoseći pištolj na Skupštinu, prekršio Zakon o nošenju oružja.

Zastupnik Čampara kazao je da sada mogu odahnuti s obzirom na to da sjede u prvom redu.

10:50

Prije usvajanja dnevnog reda na današnjoj sjednici Skupštine KS, zastupnici SDA su reagirali i pobunili se zbog uvrštavanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima i Prijedloga zakona o policijskim službenicima po hitnom postupku. Tražili su da se poštuju procedure i da se o ovom aktu raspravlja u formi nacrta.

Ministar MUP-a KS Admir Katica kazao je da je potrebno što prije donijeti zakon jer trenutno u KS Policijski komesar ne radi punim kapacitetom.

- Smatram da treba biti hitan postupak jer nemamo mogućnost zakonskog izbora da izaberemo komesara – kazao je, između ostalog, Katica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.