BANJA LUKA

Rešić: RS protiv Fonda za reformu javne uprave u BiH

Fond je postao servis određenih ljudi i birokratsko tijelo

Rešić: RS je opredijeljena da nastavi reformu javne uprave. Fena

Avaz.ba

19.6.2019

Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske (RS) Lejla Rešić tvrdi da Fond za reformu javne uprave u BiH nije ispunio svoju svrhu te da je formalnopravno prestao da postoji krajem 2017.godine.

RS je, kaže, opredijeljena da nastavi reformu javne uprave, ali je za nju neprihvatljiv način raspodjele novca u Fondu za reformu javne uprave.

Navela je da od 2014. godine u tom fondu, koji je uspostavljen 2006. godine, nisu podržani projekti koje je taj bh. entitet tražio te da su njih oko 90 posto sami finansirali.

- Fond je postao servis određenih ljudi, birokratsko tijelo iz kojeg nismo mogli dobiti podršku ni za jedan projekt. Fond je finansirao jedino obuke na računarima i kurs engleskog jezika - ustvrdila je Rešić i dodala da godinama nije dobila odgovor zašto je to tako i zašto međunarodne donatore ne zanima gdje idu novci njihovih poreznih obveznika.

Kaže da za Vladu RS ta vrsta projekata nije reforma javne uprave.

Vlada je, kako je navela, na prošloj sjednici usvojila Program razvoja javne uprave za period 2019. - 2023. godina, što je, kaže, odgovor na izvještaj Evropske komisije, u kojem se konstatira da je RS kočničar procesa reforme javne uprave.

Navela je da su to neosnovane optužbe, kao što su slične tvrdnje iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave "izvrtanje teza, jer RS mora biti jasno vidljiva u tom procesu".

- Od početka reforme javne uprave uradili smo više zakona i projekata samostalno nego svi ostali nivoi vlasti zajedno, a za reformske projekte nismo dobili podršku iz Fonda - ustvrdila je Rešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.