PISMA

Stevandić pisao Palmeru: Pojedini političari iz Sarajeva blokiraju proces formiranja Vijeća ministara BiH

Mi ne želimo da se u Vijeću ministara BiH još nalaze predstavnici Republike Srpske koji su izgubili izbore s Draganom Mektićem, Mirkom Šarovićem i Igorom Crnatkom na čelu

Palmer i Stevandić

A. ČU. / Avaz.ba

19.6.2019

Glavni odbor Ujedinjene Srpske uputio je pismo Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIK) u kojem od zemalja članica traži da pomognu u rješavanju političke krize nastale zbog neformiranja Vijeća ministara BiH.

U pismu političkim direktorima zemalja članica Upravnog odbora PIK-a i zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuu Palmeru (Matthew) Ujedinjena Srpska na čijem čelu je Nenad Stevandić apelira da pomognu da se poštuje izborna volja građana koji su izabrali vlast u Republici Srpskoj i svoje predstavnike na nivou BiH. 

- Prošlo je već osam mjeseci od izbora, ali i dalje pojedini političari iz Sarajeva blokiraju proces formiranja Vijeća ministara BiH. Najbolje za sve u Republici Srpskoj i BiH bi bilo da se što prije prihvati mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, da se formiraju ministarstva, da se pokrene i rad u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Mi ne želimo da se u Vijeću ministara BiH još nalaze predstavnici Republike Srpske koji su izgubili izbore s Draganom Mektićem, Mirkom Šarovićem i Igorom Crnatkom na čelu. Političke stranke iz Republike Srpske insistiraju na poštovanju rezolucije o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine RS. To je legitiman politički stav o mogućim budućim političkim procesima u skladu s demokratskim načelima. I opet naglašavamo, svako uvjetovanje implementacije izbornih rezultata predstavlja obesmišljavanje same demokratije i izbora uopće! Moraju se poštovati izborni rezultati te se ne mogu podržati oni koji ne poštuju izbornu volju građana. A upravo rezultat trenutne krize predstavlja ucjenjivanje jednog dijela poslanika u cilju osiguranja podrške za ulazak BiH u NATO - navodi se u pismu. 

U Ujedinjenoj Srpskoj su istakli da je članstvo u NATO savezu, Euroazijskoj uniji, Inicijativi "Jedan pojas, jedan put" ili bilo kojoj organizaciji stvar dogovora i kompromisa koji moraju postići novoizabrani predstavnici iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.