RATNI ZLOČINI Porodice ogorčene radom Tužilaštva BiH i SIPA-e

Obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka Rogatice: I dalje se traga za posmrtnim ostacima žrtava

Polažena 344 buketa cvijeća

Fena
19.06.2019 16:25

Foto: Fena

U organizaciji Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba „Suza“ danas je obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka Rogatice.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na lokacijama Sjemeč I i II, Dizdareva njiva, Krive strane I, Seljani i Borike-Kazani, odata je počast ubijenim Bošnjacima.

Prema podacima udruženja, tokom agresije na BiH u ovom gradu je ubijeno oko 1.500 Bošnjaka, uglavnom civila. 

Fatima Kerla već 27 godina traga za posmrtnim ostacima oca i trojice braće.

Tražimo ih od 1992. godine. Oni su odvedeni ujutro iz kuće i otad im se gubi svaki trag. Majka mi je pričala da su na Borike odvedeni, a kasnije u logor Sušica i nikad ništa ne znamo ni gdje su ni šta su. Mi znamo kako nam je - kaže Fatima. 

U Rogatičkim grobnicama Mevzeta Omanović pronašla je oca i amidže, ali još traga za bratom Omerom.

- I njih su odveli iz kuće, ali mog brata i dalje nema - kaže Mevzeta. 

Majda Ćurevac, predsjednica Udruženja porodica nestalih „Suza“, naglašava da se za posmrtnim ostacima većine ubijenih i dalje traga.

- Mi danas polažemo 344 buketa cvijeća za toliko ekshumiranih i identificiranih žrtava iz masovnih grobnica, ne uključujući pojedinačne. Dakle, nismo pronašli ni pola nestalih. Obilazimo deset od ukupno 22 masovne grobnice, a podignuto je samo nekoliko optužnica i dvije-tri osobe su optužene. Duboko smo razočarani radom tužilaštva, SIPA-e i to je sistem za gašenje - kaže Ćurevac.

Uz odavanje počasti žrtvama na lokacijama masovnih grobnica, u gradskoj, Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici pred njihove duše proučen je tevhid, poklonjena zajednička hatma te proučeni Jasin i dova.

Komentari

NA VRH