SARAJEVO

Dodik: Ako raniji dogovor o formiranju Vijeća ministara važi, ja to prihvatam

S. DEGIRMENDŽIĆ

19.6.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je novinarima nakon završene sjednice Predsjedništva BiH da Vijeće ministara nije dostavilo sveobuhvatnu informaciju Predsjedništvu o migrantskoj krizi i evropskim integracijama te da zbog toga nije bilo konkretnih zaključaka o ovim pitanjima.

Dodik je rekao da bi, kada su u pitanju migranti i nelegalne migracije, bilo dobro da Bosna i Hercegovina, u dogovoru s predstavnicima Srbije i Crne Gore, predloži mjere sprečavanja ilegalnih ulazaka u BiH.

On je ponovo konstatirao da nema potrebe za izvođenjem Oružanih snaga BiH na granicu sa Srbijom s ciljem sprečavanja ulaska migranata.

Iako je i sam konstatirao da Srbija i Crna Gora jedva čekaju da se riješe migranata i prebace ih u BiH, on je ipak izrazio očekivanja da bi pregovori tri zemlje o ovom problemu doveli do određenih rješenja.

On je rekao i da je Predsjedništvo danas razriješilo dva člana Upravnog vijeća Centralne banke BiH iz reda srpskog naroda te imenovalo na njihova mjesta dvojicu novih.

Konstatirao je da i dalje nema pomaka u pogledu formiranja Vijeća ministara BiH jer, kako je kazao, "Bakir Izetbegović ne poštuje principe koje je sam sastavio".

Dodik je, također, ocijenio da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH, koje je zasjedalo jučer i donijelo određene zaključke, "samozvano tijelo".

Sudeći prema Dodikovom odgovoru na novinarsko pitanje hoće li do ponedjeljka, kada istječe rok za imenovanje delegacije Parlamentarne skupštine BiH, u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope ta delegacija biti imenovana, do toga neće doći sve dok ne bude formirano Vijeće ministara.

- Istekao je davno rok da se imenuje mandatar za sastav Vijeća ministara pa se niko na to ne obazire, šta ako istekne rok - kazao je Dodik.

On je potvrdio i da su se članovi Predsjedništva BiH uoči današnje sjednice sastali sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom (Gunnar Wigemark) te s još pet ambasadora (SAD, Njemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija), pa je, prema Dodikovim riječima, bilo govora "o svemu o čemu je jučer raspravljao PIC".

- Govorili su i o rezervnom sastavu policije, poznat je njihov stav o tome, prema njihovom mišljenju, to bi odvratilo investitore u BiH, kao da investitori čekaju u redu za ulaganje u BiH - kazao je on.

Govoreći o formiranju vlasti, Dodik je rekao da nije optimista.

- Ja nisam optimista. Mi smo spremni doći sutra u Parlament i to završiti. Nije dobro da nemamo formirane organe vlasti - kazao je on.

Dodik je komentirao i današnju izjavu Denisa Zvizdića da novi saziv Vijeća ministara može biti formiran u narednih sedam dana.

- Zvizdić je ranije govorio neke druge stvari. Ja se slažem da to bude u tri dana ako je moguće. Dakle, imamo tu zajedničku izjavu u kojoj smo pristali da to napravimo zato što je gospodin Izetbegović insistirao na tome da bi se riješio problem pristupa tom planu koji su oni sami postavili kao uvjet. I prihvatili smo tu izjavu. On je napisao tu izjavu. Parafrazirali smo je Čović i ja, a Izetbegović nije, a on je sastavio. Onda smo otišli i podijelili ministarske pozicije, kao i one zamjenika. Ja nemam pojma da li to važi, ali, ako važi, ja to prihvatam. Onaj dogovor koji smo imali, ja to sve prihvatam. I šta ja imam sutra da se vratim u ovu zgradu, imenujemo predsjedavajućeg pod uvjetom da postoji konsenzus da se sve završi do kraja. A ne da se ponovo mrcvarimo oko te priče, imenujemo predsjedavajućeg, a onda nakon izvjesnog vremena da on ne dobije podršku. Mi to nećemo – kazao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.