SARAJEVO Završena sjednica Predsjedništva BiH

Dodik: Ako raniji dogovor o formiranju Vijeća ministara važi, ja to prihvatam

S. DEGIRMENDŽIĆ
19.06.2019 19:18

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je novinarima nakon završene sjednice Predsjedništva BiH da Vijeće ministara nije dostavilo sveobuhvatnu informaciju Predsjedništvu o migrantskoj krizi i evropskim integracijama te da zbog toga nije bilo konkretnih zaključaka o ovim pitanjima.

Dodik je rekao da bi, kada su u pitanju migranti i nelegalne migracije, bilo dobro da Bosna i Hercegovina, u dogovoru s predstavnicima Srbije i Crne Gore, predloži mjere sprečavanja ilegalnih ulazaka u BiH.

On je ponovo konstatirao da nema potrebe za izvođenjem Oružanih snaga BiH na granicu sa Srbijom s ciljem sprečavanja ulaska migranata.

Iako je i sam konstatirao da Srbija i Crna Gora jedva čekaju da se riješe migranata i prebace ih u BiH, on je ipak izrazio očekivanja da bi pregovori tri zemlje o ovom problemu doveli do određenih rješenja.

On je rekao i da je Predsjedništvo danas razriješilo dva člana Upravnog vijeća Centralne banke BiH iz reda srpskog naroda te imenovalo na njihova mjesta dvojicu novih.

Konstatirao je da i dalje nema pomaka u pogledu formiranja Vijeća ministara BiH jer, kako je kazao, "Bakir Izetbegović ne poštuje principe koje je sam sastavio".

Dodik je, također, ocijenio da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH, koje je zasjedalo jučer i donijelo određene zaključke, "samozvano tijelo".

Sudeći prema Dodikovom odgovoru na novinarsko pitanje hoće li do ponedjeljka, kada istječe rok za imenovanje delegacije Parlamentarne skupštine BiH, u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope ta delegacija biti imenovana, do toga neće doći sve dok ne bude formirano Vijeće ministara.

- Istekao je davno rok da se imenuje mandatar za sastav Vijeća ministara pa se niko na to ne obazire, šta ako istekne rok - kazao je Dodik.

On je potvrdio i da su se članovi Predsjedništva BiH uoči današnje sjednice sastali sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom (Gunnar Wigemark) te s još pet ambasadora (SAD, Njemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija), pa je, prema Dodikovim riječima, bilo govora "o svemu o čemu je jučer raspravljao PIC".

- Govorili su i o rezervnom sastavu policije, poznat je njihov stav o tome, prema njihovom mišljenju, to bi odvratilo investitore u BiH, kao da investitori čekaju u redu za ulaganje u BiH - kazao je on.

Govoreći o formiranju vlasti, Dodik je rekao da nije optimista.

- Ja nisam optimista. Mi smo spremni doći sutra u Parlament i to završiti. Nije dobro da nemamo formirane organe vlasti - kazao je on.

Dodik je komentirao i današnju izjavu Denisa Zvizdića da novi saziv Vijeća ministara može biti formiran u narednih sedam dana.

- Zvizdić je ranije govorio neke druge stvari. Ja se slažem da to bude u tri dana ako je moguće. Dakle, imamo tu zajedničku izjavu u kojoj smo pristali da to napravimo zato što je gospodin Izetbegović insistirao na tome da bi se riješio problem pristupa tom planu koji su oni sami postavili kao uvjet. I prihvatili smo tu izjavu. On je napisao tu izjavu. Parafrazirali smo je Čović i ja, a Izetbegović nije, a on je sastavio. Onda smo otišli i podijelili ministarske pozicije, kao i one zamjenika. Ja nemam pojma da li to važi, ali, ako važi, ja to prihvatam. Onaj dogovor koji smo imali, ja to sve prihvatam. I šta ja imam sutra da se vratim u ovu zgradu, imenujemo predsjedavajućeg pod uvjetom da postoji konsenzus da se sve završi do kraja. A ne da se ponovo mrcvarimo oko te priče, imenujemo predsjedavajućeg, a onda nakon izvjesnog vremena da on ne dobije podršku. Mi to nećemo – kazao je Dodik.

Oglasi

Komentari

NA VRH