SASTANAK U posjeti Tužilaštvu BiH

Bramerc: Ozbiljna zabrinutost u pogledu alarmantnog povećanja negiranja počinjenih ratnih zločina

Fena
19.06.2019 18:51

Sastanak Tadić i Bramerc

Foto: Tužilaštvo BiH

Glavni tužilac UN-a Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Serž Bramerc (Serge Brammertz) i glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić sastali su se danas u Sarajevu u vezi s pripremama za nadolazeći izvještaj tužioca Bramerca za Vijeće sigurnosti UN-a te kako bi razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, Tadić je ponovo iskazala želju za kontinuiranom i pojačanom saradnjom i podrškom iz Tužilaštva Mehanizma, a glavni tužilac Bramerc je potvrdio spremnost svog ureda da pruži traženu podršku Tužilaštvu BiH, kako bi istom omogućio ostvarenje pravde za žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Dodaje se da je razgovarano o potrebi za hitnim poboljšanjem saradnje u istragama i procesuiranju ratnih zločina te o koracima poduzetim u pogledu nastavka dogovora postignutih na nedavno održanoj regionalnoj konferenciji tužilaca za ratne zločine u Beogradu.

Zaključeno je da veliki izazov predstavljaju bjegunci kojima je optužnice potvrdio Sud BiH, a koji žive slobodno u susjednim državama.

- Tužilaštvo BiH će intenzivirati napore u pogledu prijenosa optužnica u države u kojima se optuženici mogu procesuirati, a Tužilaštvo Mehanizma će osigurati potrebnu pomoć i olakšati proces prijenosa predmeta, te praćenje napretka u predmetima - dodaje se u saopćenju.

Bramerc i Tadić su razgovarali i o napretku koji je postiglo Tužilaštvo BiH, gdje su prepoznati pozitivni rezultati koje je nedavno ostvarilo Tužilaštvo BiH, posebno u podizanju složenih optužnica koje uključuju teška krivična djela i optuženike visokog nivoa.

Dogovoreno je da se nastavi s poboljšanjem rada Tužilaštva BiH te je Tadić zatražila pomoć Tužilaštva Mehanizma, u segmentu rješavanja prepoznatih problema, daljnjem jačanju kapaciteta i nastavku podrške u unapređenju rada.

Navodi se i da će Tužilaštvo Mehanizma nastaviti pomagati Tužilaštvo BiH u rješavanju preostalih predmeta Pravila puta.

Bramerc je naglasio ozbiljnu zabrinutost u pogledu alarmantnog povećanja negiranja počinjenih ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca u BiH i širom regije, o čemu će još jednom izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a.

Glavni tužioci su se složili da sve žrtve zaslužuju poštovanje te da ih treba zaštititi od uvreda i negiranja njihovih patnji, a složili su se u tome da se činjenice utvrđene u presudama MKSJ, Mehanizma i Suda BiH moraju poštivati i prihvatati kao temeljni principi vladavine prava.

- Glavni tužioci su razgovarali o zajedničkoj saradnji u potrazi za nestalim osobama, zajedno s drugim ključnim partnerima kao što su Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Institut za nestale osobe i Međunarodni komitet Crvenog križa, koja je nedavno dovela do otkrića masovne grobnice - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

NA VRH