SAOPĆENJE Završene pripreme za 7. Kongres, koji će se održati u subotu

SDP BiH: Poražavajuće da se sjednice Parlamenta BiH ne održavaju već mjesecima

Raspravljalo se o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini

V. D./Avaz.ba
19.06.2019 18:54

Foto: SDP BiH

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH izvršene su posljednje pripreme za održavanje 7. Kongresa partije, koji će biti održan u subotu, 22. juna, u Sarajevu.

Osim priprema za Kongres, Predsjedništvo je raspravljalo i o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Pozdravljen je jučerašnji izvještaj Vijeća za implementaciju mira, međutim, očigledno je da u izvještaju nedostaje više kritika za nerad predstavnika stranaka pobjednika proteklih izbora.

Bez obzira što u izvještaju postoji nekoliko pozitivnih zaključaka, SDP smatra kako je najporažavujući onaj koji govori o tome da vlast na državnom nivou nije formirana ni osam mjeseci nakon održanih općih izbora, a prema svemu sudeći, to se neće dogoditi u skorijem periodu.

Činjenica da Bosna i Hercegovina nema državnu vlast, za čije neformiranje su najodgovorniji SDA, HDZ i SNSD, iako se pokušavaju distancirati od toga, glavni je razlog zašto Bosna i Hercegovina još nije predala svoj Godišnji nacionalni plan (ANP).

Predsjedništvo je poražavajućim ocijenilo i činjenicu da se sjednice Parlamenta BiH ne održavaju već mjesecima te da je sjednica, koja je bila vezana za migrantsku krizu na prostoru Unsko-sanskog kantona, prekinuta, što očigledno govori kako ovaj dio BiH i kriza s migrantima ne zanima parlamentarce koji dolaze iz stranaka koje su pobijedile na izborima.

Na sjednici su osuđene paradiplomatske aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika prilikom njegove posjete Mađarskoj. Iako ovo nije prva provokacija Dodika po pitanju teritorijalnog integriteta BiH, jer je u Mađarskoj više zastupao interese Republike Srpske i tražio specijalne odnose ovog bh. entiteta i Mađarske, ovakvi ekcesi su mnogo teži, jer Dodik sada zvanično predstavlja Bosnu i Hercegovinu i njene organe.

SDP poziva ostala dva člana Predsjedništva BiH da ovakve posjete ne dozvole u budućnosti te da interese Bosne i Hercegovine u regionu, ali i u svijetu, stave na prvo mjesto, prije čestih populističkih verbalnih prepucavanja s Miloradom Dodikom.

Članovi Predsjedništva su usvojili dokument Sporazuma o osnivanju Bosanskohercegovačkog bloka, koji će sutra biti predstavljen javnosti i potpisan od predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića i predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića.  

Komentari

NA VRH