PREDSJEDNIŠTVO BiH Godinama „sedma sila“ čeka na izjave u parku

Dodik novinarima: Kada bude sljedeća sjednica, doći ću da vidim gdje ste i pit ćete kafu

Nakon višesatnog čekanja na izjave nakon sjednice, predsjedavajući Predsjedništva BiH, konstatirao je da je ponižavajuće i za njega i za novinare da na takav način rade

S. D.
19.06.2019 23:10

Milorad Dodik

Foto: M. Kadrić

Novinari u Sarajevu, koji prate rad Predsjedništva BiH, ukoliko nakon sjednica kolektivnog šefa države nisu predviđene konferencije za novinare ,za izjave čekaju u parku pored zgrade Predsjendištva. Bilo da je kiša, snijeg ili pak da su visoke temperature , novinari moraju ostati iza „žive ograde“ koja ograničava park i prostor na kojem počinje teritorija Predsjedništva. Odatle novinari „nadziru“ ulaz odnosno izlaz iz zgrade i onog trenutka kada se pojavi neko od članova Predsjedništva, onda ih dozivaju i i ukoliko se neki od njih ne odluči „uskočiti“ u već spreman automobil i izbjeći pitanja „sedme sile“ , onda dođe do ograde i razgovara s novinarima. 

Često kada je nevrijeme novinari s druge strane ostanu bukvalno u blatu i rade svoj posao u veoma teškim uvjetima koji su posebno nepovoljni s tehničkog aspekta. Bilo je brojnih pokušaja da se ovakva praksa promijeni, ali novinarski apeli ostali su bez odjeka. Niti jedan od bivših saziva ovog organa vlasti nije ni pokušao promijeniti nešto u vezi s tim. Tako je bilo godinama. Sve do danas. 

Naime, nakon višesatnog čekanja na izjave nakon sjednice, Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, konstatirao je da je ponižavajuće i za njega i za novinare da na takav način rade. S time su se saglasili i novinari, uz opasku da jeste, tako,ali da se niko na to ne obazire i da je policijskim službenicima koji rade na osiguranju zgrade čak naloženo da novinarima ne daju ni da pređu iz parka u dvorište Predsjedništva.

Istog trenutka, Dodik je kazao da se pozove šef nadležne službe kako bi razjasnio zbog čega novinari ne mogu ući u zgradu, gdje bi mogli dobiti izjave. 

Kada se Zoran Džerić i pojavio, pokušao je ubijediti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da novinari „imaju mogućnost sjediti i i čak „popiti kafu“ što su novinari uglas negirali, jer je to notorna neistina.

- Kada bude sljedeća sjednica Predsjedništva BiH, ja ću doći da vidim gdje ste vi. I pit ćete kafu i sjediti- kazao je Dodik novinarima.

Komentari

NA VRH