SARAJEVO

VSTV: Kako funkcionira pravosuđe u BiH

M. AŠČIĆ

20.6.2019

14:15 

Nakon pauze na redu je tačka dnevnog reda "Percepcija o radu  pravosuđa" koji prezentiraju predstavnici Svjetska banke i Evropske unije. 

Riječ je o istraživanju koje će provesti Svjetska banka, kako je  pojašnjeno, a percepcija o radu pravosuđa rađena je i u drugim zemljama. 

Ovim istraživanjem biti će obuhvaćeni sudije i tužioci, a od VSTV se traži podrška kako bi dobili realnu statistiku i sliku kako funkcionira pravosuđe u BiH. 

- Želimo da izmjerimo efekat pravosudnih reformi i šta je do sada  urađeno - rekao je Srđan Svirčev iz Svjetske banke 


13.35  Sudija Enes Selman jednoglasno je izabran za predsjednika Općinskog suda u Sanskom Mostu. 

U toku je pauza nakon čega će sjednica biti nastavljena.

13:23

Članovi VSTV-a danas će birati i predsjednika Općinskog suda Sanski Most. Samo je jedan kandidat za ovu poziciju, i to Enes Selman. 

On je aktuelni predsjednik ove pravosudne institucije. U toku je izlaganje njegovog programa rada. 

13:05

Zdenka Filipović imenovana je za predsjednicu Općinskog suda u Čapljini. Ovo je njen treći mandat na ovoj rukovodećoj poziciji.

Za njen izbor  glasalo je ukupno 9 članova, dva su bila protiv i dva suzdržana.

11:52 

U toku je prezentacija programa rada kandidata za predsjednika Općinskog suda u Čapljini. Za ovu poziciju konkurirala su tri kandidata. Prvorangirana je aktuelna predsjednica Zdenka Filipović.

U utrci su još Zlatko Tanović i Gordana Buntić. U toku je izlaganje izvještaja Filipović.

11:03

Nakon polusatne rasprave, članovi VSTV-a BiH odlučili su da Almina Čilić dobije drugi mandat na čelu predsjednice Općinskog suda u Konjicu. 

Za Čilić je glasalo 13 članova VSTV-a, znači jednoglasno je izabrana na drugi mandat.

Konstantirano je da je ovo bila jako teška odluka, jer je bila velika razlika u bodovima, od 7,9 bodova između prvorangiranog Elisa Sultanića i Čilić.

No, članovi su ustvrdili da su oba kandidata bila dobra, ali da je prevagnuo bolji program rada Čilić, ali i dobri rezultati rada ovog suda u njenom dosadašnjem četverogodišnjem mandatu.

Almina Čilić

10:00

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) danas će imenovati predsjednike Općinskog suda u Konjicu, Čapljini, Sanskom Mostu.

Vijeće bi danas trebalo imenovati i sudiju porotnika u Općinski sud u Travniku, ali i donijeti odluku o prestanku mandata predsjednika Okružnog suda u Istočnom Sarajevu.

U toku je prezentacija programa rada kandidata za predsjednika Općinskog suda u Konjicu. U utrci za ovu poziciju su Elis Sultanić, koji je prvorangirani na listi s osvojenih 127,9 bodova. i Almina Čilić sa 120 bodova.

Nakon prezentacije programa, članovi VSTV-a će pristupiti glasanju.

Od 15 članova Vijeća, prisutno ih je 13. Amila Kunosić i Jadranka Lokmić-Misirača su opravdale odsustvo.

Prije početka imenovanja član Vijeća Goran Nezirović tražio je da im se dostavi saopćenje Tužilaštva BiH koje se odnosi na aferu "Alešević" kako bi se o njemu raspravljalo.

Kako je rekao, smatra da Tužilaštvo u svom posljednjem pasusu, a u kojem se poziva na provođenje istrage o pritiscima na pravosuđe, na taj način guši medijske slobode.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija dodao je da je Tužilašvo BiH nezavisna institucija i da nema potrebe da se raspravlja o saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.