MOSTAR

Potpisan ugovor: Uskoro gradnja autoputa u Hercegovini i mosta Počitelj

Avaz.ba

20.6.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U sjedištu JP "Autoceste FBiH" potpisan je ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru 5C, dionice Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići, LOT 1 i LOT 2.

Ugovore su potpisali Adnan Terzić, direktor JP "Autoceste FBiH" u ime investitora, u ime izvođača za LOT 1, Janming Lu (Yanming Liu), predstavnik "China State Construction Engineering Corporation Ltd.", (Kina), te Jang Bo (Yang), u ime konzorcija izvođača radova "AzVirt L.L.C" (Azerbejdžan), "Sinohydro Corporation Ltd." (Kina) i "PowerChina RoadBridge Group Co. Ltd." (Kina) za LOT2.

U svojstvu svjedoka, ugovore su potpisali ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić, u ime "China State Construction Engineering Corporation Ltd." Janjun Li (Yanjun) i u ime konzorcija izvođača radova "AzVirt L.L.C", "Sinohydro Corporation Ltd." i "PowerChina RoadBridge Group Co. Ltd." svjedok potpisivanja ugovora je bio Ahmet Murat Turkolu (Turkoglu).

Vrijednost ugovora za izgradnju LOT-a 1 ( petlja Počitelj - početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj - petlja Zvirovići ) iznosi 56.522,840,50 eura bez PDV-a.

Vrijednost ugovora za izgradnju LOT-a 2 ( Most Počitelj ) iznosi 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB).

- Konačno smo dočekali da za ovaj bitan projekt od Počitelja do Zvirovića potpišemo ugovor o izvođenju radova i da krenemo u njegovu realizaciju. Na ovoj poddionici imamo jedan reprezentativan objekt, most Počitelj, koji je najimpresivniji u smislu izgleda, veličine i same konstrukcije na cijelom Koridoru 5C. Ne treba govoriti koliko je za ovu sredinu projekt Počitelj – Zvirovići bitan. S njim ćemo uspjeti dobar dio saobraćaja, koji sada ide magistralnom cestom, a koja vodi prema Hrvatskoj, prebaciti na autocestu i time ćemo omogućiti građanima, a pogotovo transportnim firmama da imaju brži i efikasniji pristup granici i luci Ploče - kazao je Adnan Terzić.

Predstavnik "China State Construction Engineering Corporation Ltd." Ksiao Hua (Xiao Hua) izrazio je zadovoljstvo što će učestvovati u projektu na izgradnji evropskog Koridora 5C.

- Željeli bismo da projekt Počitelj – Zvirovići posluži kao jedna velika mogućnost u jačanju odnosa građana BiH u jačanju prijateljstva između Kine i Bosne i Hercegovine kako bismo i sami dali doprinos razmjenama naših zemalja. Također, željeli bismo izgraditi jedan drugi most, a to je most prijateljstva između naše dvije zemlje - rekao je.

U ime konzorcija izvođača radova "AzVirt L.L.C", "Sinohydro Corporation Ltd." i "PowerChina RoadBridge Group Co. Ltd." obratio se Jang Fan (Yang).

- "PowerChina" trenutno realizira 2.776 različitih ugovora u 126 zemalja širom svijeta, a posebno želim naglasiti 15 projekata u 9 zemalja srednje i istočne Evrope i naša grupacija spada u vodećih 10 svjetskih izvođača. Naša partnerska firma "AzVert Company" također je jedna velika i renomirana firma za cestogradnju u regionu. Zajedno s našim partnerom, zaista smo uvjereni da ćemo biti u mogućnosti da na jedan jako kvalitetan i dobar način implementiramo ovaj projekt na izgradnji mosta u Počitelju - istakao je Fan.

- Drago mi je da smo priveli kraju priču oko ova dva lota, jer kao što znate, čitav ovaj posao dva puta je bezuspješno rađen i konačno s ovom dionicom ćemo probuditi građenje na južnom dijelu Koridora 5C. S ova dva lota i sa svim onim što je uprava JP "Autoceste FBiH" uradila u posljednje vrijeme trenutno imamo više od 35 kilometara na Koridoru 5C, gdje se izvode radovi, što je za svaku pohvalu. Intenzivno se rade poslovi oko finansijskog angažmana od Ovčara do Mostara jug, koji je jedan velik i zahtjevan projekt čijom ćemo realizacijom spojiti Mostar sa Sarajevom i dalje - naglasio je u svome obraćanju Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 kilometara, a najznačajniji objekt na poddionici je most Počitelj ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve. Osim mosta, na poddionici će se graditi i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Predviđeni rok izgradnje za LOT 1 je 24 mjeseca, a za LOT 2 je 30 mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.