KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Lajčak: Mora se pronaći zajednička volja i riješiti pitanje formiranja vlasti

Avaz.ba

20.6.2019

Miroslav Lajčak, predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Slovačke te bivši visoki predstavnik u BiH, na konferenciji za medije rekao je da je njegova posjeta BiH bila intenzivna te da je imao niz sastanaka s bh. liderima i predstavnicima nevladinih organizacija i međunarodne zajednice.

- Nakon svih tih sastanaka mislim da sam dobio jednu dobru sliku oko situacije u ovoj zemlji iz perspektive ministra vanjskih poslova zemlje koja je članica EU i NATO-a, a ja sam doputovao u region direktno iz Luksemburga, gdje sam prisustvovao sjednici Vijeća Evrope. BiH nije bila previše prisutna u tim razgovorima, sva pažnja je bila fokusirana na Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Vidjeli ste zaključke gdje se kaže da ćemo se vratiti BiH. Je li to dobra ili loša vijest - sigurno da nije dobra, jer znači da nema napretka i da Evropska unija čeka da BiH uradi to što treba da uradi, a to je 14 tačaka o mišljenju Evropske komisije. Bilo bi jako dobro da se počne s implementacijom tih tačaka - poručio je Lajčak. 

S pozicije ministra zemlje članice NATO-a, kazao je da to o čemu se sada vode razgovori na političkom nivou o prihvatanju Godišnjeg plana ne predstavlja članstvo u NATO.

- NATO nije u stanju da BiH nudi članstvo, ali mislim da je u interesu ove zemlje da poboljša kvalitet svojih Oružanih snaga, svoje saradnje s NATO-om. Svaka odluka o budućem članstvu u NATO je daleko i očekuje saglasnost svih relevantnih političkih faktora u BiH. Očekujem da zemlja iskoristi tu ponudu koju ima sad - kazao je Lajčak.

Istakao je da je s bh. liderima pričao o mnogo tema, među kojima je i ona o formiranju vlasti.

- Pričali smo puno i o tome kako da se prevaziđe i stagnacija u formiranju vlasti. Naravno da to EU i međunarodna zajednica prate. Prošlo je osam mjeseci i bilo bi jako dobro da se nađe zajednička volja i da se prevaziđe to pitanje za saradnju sa NATO-om i za Izborni zakon. Ja sam čuo mišljenje ključnih partnera. Moram da kažem da sam više optimističan nego na početku moga programa o tome kada može da bude formirana vlada. Tako da i vjerujem da će doći do toga, što su i moji partneri rekli - kazao je on dodajući: 

- Vidite kakva je situacija u međunarodnoj zajednici i EU. BiH mora da radi svoj posao, niko neće da ga radi umjesto vas, nije međunarodna zajednica tu da vas gura u nešto što bi trebali da rade vaši izabrani zvaničnici. Međunarodna zajendica je tu da pomogne, moja lična opservacija nakon deset godina od kad sam otišao, Međunarodna zajednica je tu da pomogne, a ne da vas primorava. Niste sami, ali stvari morate uzeti u svoje ruke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.