SARAJEVO

VSTV usvojio tekst pisma koje će poslati Delegaciji EU, Ambasadi SAD i Misiji OSCE-a

Treći dan zasjedanja. Arhiv

Piše: M. AŠČIĆ

21.6.2019

15:10  

VSTV jednoglasno je usvojio tekst pisma koje će biti poslato  Ambasadi SAD, Delegaciji EU i Misiji OSCE-a 

Pismo je pročitano novinarima danas na sjednici VSTV-a BiH i uskoro će  im biti podijeljeno. 

14:34 

Ružica Jukić kazala je danas da su je brojni novinari zvali da je pitaju o pismu 11 tužilaca koji su uputili pismo VSTV-u, ali je ona rekla da o tome ne zna ništa i da nikakva pisma nije dobila. 

No, Milan Tegeltija, čelnik VSTV-a, kazao je da tu nema nikakve fame i da ništa nije sakriveno, kako se predstavlja u javnosti i pojedinim medijima. 

- Pisma 11 tužilaca su došla kao sastavni dio prigovora na ocjenjivanja tužilaca Tužilaštva KS. Ti prigovori se upućeni na Komisiju za pravosudnu upravu. Ta je rasprava bila zatvorena za javnost i nakon rasprave ti prigovoru su odbijeni. Vidim sad da je kao otvoren predmet protiv Dalide Burzić. Nema tu nikakve fame. Neka to istraže. To su pisma su sastavni dio prigovora na ocjenjivanje i ništa nije sporno - rekao je Tegeltija. 

14:15 

Nastavljena je sjednica VSTV-a BiH. Još članovi ovog vijeća nisu raspravljali o tekstu pisma koje će uslijediti kao odgovor na dopis Ambasadi SAD, Delegaciji EU i Misiji OSCE-a. 

Ove strane institucije su prije tri sedmice poslale pismo VSTV-u gdje su iznijeli određene probleme u funkcioniranju pravosuđa. Jedna od zamjerki su i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija. 

Očekuje se da bi tekst pisma trebao danas biti usaglašen, a na njemu radi pet članova Vijeća. 

12:45  

Članovi VSTV-a BiH danas su imenovali i nove predsjednike Osnovnih sudova u Mrkonjić-Gradu, Doboju, Kotor-Varoši i Derventi. 

Oni će, kao i jučerašnje imenovane kolege u FBiH, stupiti na snagu 1. jula.

10:13  

Članovi VSTV-a imenovali su Anicu Vukadin za glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo. 

Ona je jednoglasno izabrana na ovu poziciju. U utrci je bio još i Milorad Krkeljaš. Luka Borovčanin, koji je bio na listi, prije tri dana je poslao poruku VSTV-u da odustaje od daljnje kandidature. 

Vukadin je od Podvijeća dobila ukupno 132 boda, a Karkeljaš 123,8 bodova.

9:00

U devet sati počela je sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV). 

Trećeg dana zasjedanja na dnevom redu su brojna imenovanja glavnih tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo i čelnika sudova u Mrkonjić-Gradu, Doboju, Derventi i Kotor-Varoši. 

Na dnevnom redu danas bi se trebao naći i usaglašeni tekst pisma kao odgovor članova VSTV-a na dopis Ambasadi SAD, Delegaciji EU i Misiji OSCE-a koje su im poslali prije tri sedmice. 

Prvog dana zasjedanja donesena je odluka da se usaglasi tekst pisma koji će biti poslan ovim ambasadama, a formirana je i Komisija od pet članova VSTV -a 

Od 15 članova VSTV-a, danas ih je prisutno 11. Dvoje je opravdano odsutno, Amila Kunosić i Jadranka Lokmić-Misirača. 

Prije početka sjednice rečeno je da se radi na tekstu pisma i da će na  prvoj pauzi ono biti dovršeno. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.